Een grotere studentensportwedstrijd dan de Batavierenrace bestaat niet in Nederland. Dit weekend vond de 44e editie plaats en daarbij wist het Amsterdamse universiteitsteam te verrassen door haar prestatie van vorig jaar te evenaren.
UvA-student en talentvol hardloper Martijn Dijkstra (20) had nog nooit van de Batavierenrace gehoord. Tot vorige maand, toen een telefoontje een einde maakte aan zijn onwetendheid.
‘Ik had Krijn Schagen aan de lijn, de ploegleider van Team Amsterdam. Hij had het over een estafetteloop met duizenden studenten, een nachtelijke start in Nijmegen, etappes door Duitsland, een parcours van honderden kilometers door bossen en weilanden, en ter afsluiting het grootste studentenfeest van Europa. Of ik mee wilde doen, vroeg hij me.’
Terrein vol tentjes
Vier weken na zijn jawoord ligt Martijn in een slaapzak, in een tent, omringd door honderden andere tenten. Elke tent is van een andere studentenorganisatie. Hier op het grasveld van de campus van de Universiteit Twente ligt vrijwel heel het sportieve studentenwezen van Nederland rustig te ronken.
Althans, een deel ervan. Een ander deel is al aan het hardlopen. Na de start in Nijmegen om middernacht zijn de lopers een verduisterd Duitsland binnen gerend, een gebied dat bekend staat als de Düffel-Kellener Altrhein und Flussmarschen. Eenmaal terug in Nederland ziet de opkomende zon dat Team Amsterdam aan de leiding gaat.
Als Martijn ontwaakt uit zijn slaap hoort hij het goede nieuws. ‘Dan besef je opeens dat terwijl jij hebt geslapen, je teamgenoten zich kapot hebben gelopen, in de nacht. Dat geeft wel extra prestatiedruk, ja.’
Vroeg in de middag is het zijn beurt. Met een busje wordt de scheikundestudent naar het wisselpunt gebracht. Daar legt hij een etappe van zo'n zes kilometer af, met een snelheid van 16,1 km/u. Niet slecht, vindt hij zelf. Sterker nog, volgens de officiële Bata-app gaat Team Amsterdam nog steeds aan kop.
Tijdstraf
Maar die florissante stand blijkt bedrog. In werkelijkheid loopt Nijmegen voorop. Ze hebben weliswaar een tijdstraf ontvangen van een kwartier, vanwege foutief wisselen, maar net voor de laatste etappe wordt de tijdstraf weer opgeheven. Plots kijkt Amsterdam tegen een achterstand van bijna vijftien minuten aan.
In een wanhopige poging het verschil te slechten, levert HvA-student Remyo Tielsema tijdens de finale een topprestatie. De winnaar van de Roetersrun vreet met een snelheid van 19,35 kilometer per uur de laatste 7,7 kilometer op. Maar het is niet genoeg voor winst. Terwijl de Amsterdammers de waarde van hun tweede plaats contempleren - ‘Hetzelfde resultaat als vorig jaar, maar toen hadden we een sterker team,’ aldus coach Schagen - stromen honderden hardlopers het finishterrein binnen, velen in carnavaleske outfits.
Onder meer lopers in koeienpakken, quasi-erotische kostuums en tuxedo's passeren de finish. Er is zelfs iemand die temidden van een hagelbui nauwelijks iets aan heeft. Het is HvA-alumnus en Team Amsterdam-lid Michiel Vervoort. Hij loopt de finale voor zijn andere ploeg: de waterpoloërs van Jaws. In enkel zijn kleine zwembroek helpt hij Jaws voorbij de Delftse studenten van Slopend - en dat mocht ook wel, want ‘de slopers’ hebben 177 kilometer lang, het gehele parcours, een boomstam op hun schouder getild.
Tekst loopt door onder de foto.
Einduitslag Amsterdamse studentensportteams
2. Universiteitsteam Amsterdam - 10:32:35
9. Skits Bierteam 1 (Schaatsen en wielrennen) - 12:30:39
51. Aquila (Atletiek) - 13:48:51
122. Spons (Zwemmen) - 14:47:37
123. ASAC (Klimmen) - 14:48:03
132. US Handbal - 14:51:38
167. UvO (Volleybal) - 15:00:47
235. SKV Amsterdam (Korfbal) - 15:53:47
277. Skits Bierteam 2 (Schaatsen en wielrennen) - 16:31:18
292. JAWS Amsterdam (Waterpolo) - 16:46:11