De UvA heeft dit jaar 13 procent meer vooraanmeldingen gekregen van studenten dan vorig jaar. Landelijk is sprake van een stijging in de vooraanmeldingen van 11 procent. Daarmee lijkt de dip van vorig jaar zich niet voort te zetten. Toen waren er ruim 3 procent minder vooraanmeldingen voor de UvA.
Ondanks de goede cijfers gaat de vlag nog niet uit bij de UvA. De vooraanmeldingen zijn erg voorbarig, zo legt woordvoerder Laura Erdtsieck uit. De cijfers zijn volgens Erdtsieck aan de UvA nog eens extra vertroebeld omdat er voor vier van de tien Engelstalige bachelorstudies een nieuwe aanmeldprocedure geldt.
Nieuwe procedure
Voorheen werd vóór de aanmelding van buitenlandse studenten al gekeken naar de vraag of de student toegelaten kan worden tot de bachelor, nu gebeurt dat pas na de aanmelding. Daardoor is sprake van een groei van ruim 108 procent bij de vooraanmeldingen van buitenlandse studenten, meer dan een verdubbeling dus. ‘Die cijfers zijn echt niet goed te vergelijken,’ zegt Erdtsieck. De groei is overigens niet volledig te verklaren door de aangepaste aanmeldprocedure: het aantal Nederlandse studenten dat zich voor het eerst aan de UvA aanmeldt voor een studie groeit dit jaar met 5 procentN.B. De UvA en Studielink hanteren verschillende definities van vooraanmeldingen. Studielink telt studenten die switchen van opleiding ook mee als nieuwe vooraanmelding, de UvA niet..
Daarnaast is er nog een trend zichtbaar die de cijfers kan vertroebelen. ‘We zien net zoals vorig jaar dat studenten zich vaak voor meerdere opleidingen aanmelden. Dat is al zo sinds we UvA Matching hebben,’ zegt Erdtsieck. Als studenten zich voor twee UvA-studies aanmelden heeft dat geen effect op de cijfers, zij tellen dan maar één keer mee. Als ze dat bij meerdere universiteiten doen, tellen ze wél bij beide instellingen mee.
Engelstalig en interdisciplinair
Toch zijn er al trends te herkennen. Erdtsieck: ‘We zien dat er vooral veel belangstelling is voor Engelstalige bachelors. Daar zijn ook een aantal nieuwe van, onder meer Communication Science en Media & Information.’ Ook de interdiscipinaire studies, zoals Future Planet Studies en Politics, Psychology, Law & Economics krijgen veel nieuwe vooraanmeldingen. ‘De stijging die zich nu aftekent, kan komen door die Engelstalige en interdisciplinaire opleidingen,’ zegt Erdtsieck.
Studiekeuzecheck
Twee jaar geleden werden studenten door een wetsvoorstel van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verplicht om mee te doen aan een studiekeuzecheck, zoals UvA Matching. Als studenten zich voor 1 mei aanmelden is die studiekeuzecheck adviserend van karakter, als ze later zijn dan 1 mei mogen universiteiten en hogescholen de studenten afwijzen bij een negatieve uitkomst van de studiekeuzecheck. Sindsdien melden studenten zich vaak voor meerdere studies aan, waarschijnlijk omdat ze zo na de studiekeuzecheck nog een definitieve keuze kunnen maken.