Waar in Nederland vind je de sportiefste studenten? In Amsterdam, Rotterdam, of toch Utrecht? Niet in Delft, vermoedelijk. Nijmegen wellicht? Elk jaar biedt het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) uitsluitsel. Dit weekend vond de 58e editie plaats in Groningen.
Vrijdagavond was een slechte avond voor Groningers die zichzelf na een werkweek vol zwoegen wilden trakteren op een pizza. Wat was het probleem? Welke vestiging van Domino's ze ook belden, overal kregen ze hetzelfde te horen: ‘Vanavond zitten we aan onze maximale capaciteit. Iemand is u voor geweest.’
De dader bleek de organisatie van het GNSK, dat een oplossing had gezocht voor het vullen van de lege magen van 1.800 studenten. ‘Die bezorgers bleven maar af en aan rijden met hun busjes. De laadruimtes zaten volgestapeld met perfect pepperoni's. Het moeten er zeker duizend zijn geweest,’ zag HvA-student sport, management & ondernemen Jochem Batstra.
Als lid van de Stichting Studentensport Amsterdam (SSA) was Jochem mede-verantwoordelijk voor het mobiliseren van het bijna tweehonderd man sterke Team Amsterdam. Doelstelling? Naast pizza’s, drank, plezier en feest eindelijk eens de overwinning in het eindklassement. Maar die wens kwam niet uit.
Zeker, er waren Amsterdamse zeges te bewonderen. De waterpoloërs, zowel mannen als vrouwen, veroverden goud. Hetzelfde gold voor de schermers en de boksers. Het Amsterdamse voetbalteam werd ongeslagen kampioen. Tot ongenoegen overigens van de trainer van tegenstander Eindhoven: ‘Jullie worden godverdomme verslagen door Amsterdammers!’ schreeuwde hij naar zijn ploeg.
Maar de tegenslagen waren even talrijk als de overwinningen. Zo moesten de voetbalsters door blessures gedwongen een aantal hockeysters opstellen - met alle gevolgen van dien voor de prestaties. De heren volleyballers waren niet eens op komen dagen. De wielrenners van Skits presteerden ondermaats. De heren beachvolleyballers deden het niet slecht, als je bedenkt dat ze nog nooit eerder hadden gebeachvolleybald.
Illegale overwinning
Het verhaal van de mannen handballers is het meest spijtig. In 2014 en 2015 behaalden zij memorabele overwinningen bij het GNSK. De verwachting was dat ze die prestatie zouden evenaren. Door blessures en schorsingen had het handbalteam voor de finale echter een speler te weinig. ‘Een speelster van het dameslftal wilde invallen. De scheidsrechter vond dat goed, maar tegenstander Groningen hield dat tegen, omdat ze een vrouw was.‘ vertelt HvA-alumna Kim Groen. ‘Dus toen is Arthur, de coach van het vrouwenteam, ingevallen.’
Hoewel de Amsterdammers het de hele wedstrijd zonder wissels moesten stellen, sleepten ze een knappe 23-22 overwinning uit het vuur. Een prima prestatie – maar hij telde niet.
Na protest van Groningen werd de Amsterdamse triomf namelijk ongeldig verklaard. De damescoach had immers niet op het wedstrijdformulier gestaan. En dus gingen de beker en de punten naar Groningen, dat mede daarmee de eindoverwinning van het GNSK veilig stelde. Amsterdam eindigde in het algemeen klassement op een teleurstellende zesde plek. Weliswaar boven Rotterdam, Delft en nog een handvol steden, maar ver achter bijvoorbeeld Nijmegen, Wageningen en – verdomme – Eindhoven.