Bijna een kwart van de eerstejaars economie&bedrijfskunde en fiscale economie die in het studiejaar 2010-2011 aan de opleiding begon heeft al eens een andere opleiding in het hoger onderwijs gevolgd, maar deze niet afgemaakt. Iets meer dan de helft van hen heeft eerder een economische opleiding gevolgd, maar daar vermoedelijk een negatief bindend studieadvies gekregen, waarna men zich heeft ingeschreven aan de UvA. Deze groep studenten presteert volgens de Faculteit Economie en bedrijfskunde (FEB), waarvan de opleidingen deel uitmaken, slechter dan de groep eerstejaars die voor het eerst aan een economieopleiding begon.
Dit blijkt uit een rapportage die medewerkers van de FEB hebben opgesteld naar aanleiding van de uitkomsten van ingevulde intakeformulieren, die 820 eerstejaars invulden voordat ze aan hun opleiding begonnen. De antwoorden die studenten hadden ingevuld op de intakeformulieren werden vervolgens gekoppeld aan de behaalde studieresultaten in het eerste blok.
Uit de analyse van de intakeformulieren bleek ook dat het bezoeken van een voorlichtingsdag een gunstig effect heeft op de studieresultaten. Bijna tweederde van de studenten die een formulier had ingevuld had een voorlichtingsdag bezocht. ‘Deze groep doet het duidelijk beter dan de studenten die geen voorlichting had bezocht.’ Opvallend is dat de stad Amsterdam bij de ondervraagde groep studenten geen belangrijke rol speelde bij hun keuze voor hun opleiding. Dit is opvallend omdat de UvA zich in haar marketinguitingen steevast profileert als stadsuniversiteit. De meeste studenten kozen voor de FEB vanwege de breedte van de propedeuse, daarnaast koos een kwart voor de FEB vanwege de opbouw van de studie en de specialisatiemogelijkheden. De faculteit wil de uitkomsten van het onderzoek gebruiken om studenten te laten nadenken over hun studiekeuze. Daarnaast wil men informatie verzamelen die kan worden gebruikt voor beleid en begeleiding.