Marise Voskens is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de UvA (RvT). Voskens heeft gewerkt als rechter en is tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van de VPRO. De ander nieuwe RvT-leden zijn Pauline Meurs en Rob Becker. Het huidige RvT-lid Gerard Mols blijft. De nieuwe raad wordt benoemd voor een periode van vier jaar.
Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat in een persverklaring weten dat voordracht en benoeming ‘in goed overleg’ zijn verlopen met de Centrale Ondernemingsraad en de Centrale Studentenraad van de UvA. Anders dan de afgelopen vijftien jaar gebruikelijk was wordt de voorzitter van de RvT alléén benoemd voor de UvA en niet gelijktijdig voor de HvA. Wel zijn de andere drie leden gelijktijdig adviseur van de RvT van de HvA.
Cultureel
Marise Voskens (1955) is een redelijk onbekende in de wereld van het hoger onderwijs. Ze is vooral actief in het maatschappelijke en culturele leven van Amsterdam. Zo is ze directievoorzitter van 't IJ theaterproducties en voorzitter van het bestuur van de Stichting Podium van het Taboe. Ook is ze vrijwilliger bij de spoedeisende hulp van het AMC. In haar vrije tijd gaat ze met haar man Mario van Zijst graag het water op. Zie hier voor een portretterend interview uit 2012 met Voskens en haar man in Nautilus.
Het nieuwe lid Pauline Meurs zal voor sommigen aan de UvA een bekende zijn; zij zit ook in de Raad van Toezicht van het AMC. Dit is een gebruikelijke constructie omdat het AMC, naast zelfstandig ziekenhuis, ook de Faculteit der Geneeskunde is en dus bij de UvA hoort. Meurs is hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit en voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Tussen 2007-2013 was ze namens de PvdA lid van de Eerste Kamer.
Financiën
Een nieuw gezicht is Rob Becker. Je zou kunnen zeggen dat hij professioneel toezichthouder is: hij is lid van de RvT van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag. In de RvT van de UvA zal hij speciaal toezien op bedrijfsvoering en financiën.
Het vierde lid van de RvT is een oude bekende: Gerard Mols, oud-rector magnificus van de Universiteit Maastricht. Hij zit in de RvT sinds mei 2013 en werd toen benoemd met het bijzonder vertrouwen van de medezeggenschap, die hem had voorgedragen. Hij is bereid om ‘voorlopig aan te blijven’, zo staat in de persverklaring te lezen.
Vier jaar
Zoals gezegd worden de leden benoemd voor vier jaar. Wel is afgesproken dat na het eerste jaar de balans wordt opgemaakt, waarbij de medezeggenschap wordt gehoord, om te bekijken of de evaluatie van de samenwerking tussen de UvA en HvA en de uitkomsten van de Commissie democratisering en decentralisering (d&d) aanleiding geven tot wijzigingen in het profiel en de samenstelling van de RvT. De commissie d&d komt direct na de zomervakantie met haar eindverslag. De resultaten van het evaluatieonderzoek naar de samenwerking UvA-HvA worden in het najaar bekend gemaakt.
De vorige Raad van Toezicht, die onder leiding stond van oud-minister Atzo Nicolaï (VVD), kondigde in juni aan af te treden na een conflict met de medezeggenschapsraden van de UvA.
Honorering
De honorering van de RvT is gerelateerd aan wat de leden van het College van Bestuur verdienen. Op 1 januari 2015 trad de Wet normering topinkomens (WNT-2) in werking. Daarin wordt de maximale vergoeding van bestuurders en de honorering van de toezichthouders in de (semi-)publieke sector geregeld. In de WNT-2 zijn de honoreringsmaxima voor toezichthouders gekoppeld aan de bezoldiging van de bestuurder (jaarsalaris, inclusief pensioen en onkosten). De WNT-2 maximaliseert de vergoeding van leden van de RvT tot tien procent van de voor de eigen bestuurders geldende bezoldiging. Voor de voorzitter is dit vijftien procent, exclusief BTW. De honorering van de toezichthouders wordt vastgesteld door de RvT zelf, waarbij het uitgangspunt is dat het principe ‘pas toe en leg uit’ leidend is.