Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
‘Armoede uitbannen is prioriteit één voor de Wereldbank’
Foto: Valentina Gianera
actueel

‘Armoede uitbannen is prioriteit één voor de Wereldbank’

Bart Lichtenveldt Bart Lichtenveldt,
6 September 2016 - 16:08

Voor de opening van hun economische jaar 2016-2017 wist Room for Discussion twee grote namen te strikken: Kaushik Basu, chief economist of the World Bank en James Bullard, sinds 2008 president van the Federal Reserve Bank of St. Louis.

Er was dan ook veel bekijks, zo’n tweehonderd studenten luisterden aandachtig naar wat de twee machtige mannen te vertellen hadden en over de balustrade hingen nog tientallen anderen om de gesprekken goed te kunnen volgen. Een echte discussie wilde het, ondanks de naam, niet worden, omdat beide sprekers zich op verschillende onderwerpen wilden richten.

 

Armoede uitbannen

Basu trapte af door te vertellen dat de Wereldbank nieuwe doelen heeft, met op nummer één het beëindigen van armoede en op nummer twee het bieden van gezamenlijke welvaart. Met dat laatste punt wordt vooral het delen van winst in alle lagen van de bevolking bedoeld: als het beter gaat met de economie, moet dat merkbaar zijn voor zowel de rijken als de minder bedeelden.

 

Om een verandering teweeg te brengen op deze gebieden zijn de onderzoeken die tegenwoordig gebruikt worden meer en meer gestoeld op behavioural studies, die, ondanks het risico dat ze minder wetenschappelijk zouden zijn, betere modellen opleveren dan de theorie die tot nu toe werd gebruikt.

‘It is a norm to not steal or always take decisions based on what is best for ourselves.’

Basu legt uit dat een van de dingen die in het verleden erg mis is gegaan, de overtuiging is geweest dat mensen vooral zaken deden met selfish rationality: het idee dat onderhandelingen en overwegingen gebaseerd worden op het antwoord op de vraag: win ik hierbij? Basu noemt deze gedachtegang fundamenteel foutief: ‘If that idea would be true, then why aren’t we all pickpockets? Not because there is a punishment, because in crowded areas the profit would be significantly larger and we are not constantly calculating whether to take the risk. It is because it is in our nature. It is a norm to not steal or always take decisions based on what is best for ourselves.

 

Lage rente

Bullard heeft het vooral over het sinds 2008 erg lage rentepercentage bij de banken. Hoewel de grote economische breakdown alweer acht jaar achter ons, zijn het nog steeds roerige tijden. Zo is Griekenland nog steeds een instabiele factor in Europa en zijn de nationale schatkisten niet groot genoeg om grote economische tegenvallers gemakkelijk op te vangen. Daarom blijven de rentepercentages volgens Bullard zo laag, in plaats van een gebruikelijke vier à vijf procent in een ‘normale’ samenleving. Bullard verwacht niet dat er snel een verandering in de hoogte van rente gaat komen: ‘We’ll stay in this mode until something big happens.

website loading