Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ook FGw krijgt een venture labs voor start-ups
Foto: Onbekend
actueel

Ook FGw krijgt een venture labs voor start-ups

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
3 October 2016 - 11:59

Na de bèta’s en economen krijgen nu ook de alfa’s een venture lab waar ze kunnen experimenteren met ondernemerschap. Begin november opent het Venture Lab Humanities op het Binnengasthuisterrein. Studenten, medewerkers en alumni die hun kennis en vaardigheden willen inzetten voor het oprichten van een eigen onderneming krijgen er professionele begeleiding.

Met je opleiding filmwetenschappen een bioscoopje starten, als muziekwetenschapper een bedrijf in filmmuziek opzetten of met je opleiding Italiaans of Russisch een vertaalbureau stichten; de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) slaat nieuwe wegen in en zoekt nieuwe mogelijkheden om studenten te trekken en ze klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

 

Naast verengelsing van het studieaanbod gaat de faculteit nu ook ondernemers opleiden. Daarvoor is het nieuwe Venture Lab Humanities opgezet dat studenten, oud-studenten en alumni gaat begeleiden in een eenjarige pilot. Die is opgezet in samenwerking met het Amsterdam Centre for Entrepreneurship (ACE) en Innovation Exchange Amsterdam (IXA).

Ondernemen is hot, maar voor veel afgestudeerden ook noodzaak om aan het werk te komen en te blijven

Levensvatbaar

‘Geesteswetenschappers lopen vaak over van slimme en creatieve ideeën om voor zichzelf te beginnen, maar zijn vaak onvoldoende voorbereid op het ondernemerschap,’ zegt kwartiermaker en docent religiestudies en literatuur Jonneke Bekkenkamp. Ondernemen is hot, maar voor veel afgestudeerden ook noodzaak om aan het werk te komen en te blijven. ‘Met dit venture lab gaan we dat faciliteren.’

 

Gewoon een leuk plan hebben met je talen- of filosofieopleiding is onvoldoende. Als ondernemer moet je ook omzet en winst maken. ‘Wie mee wil doen moet daarom niet alleen creatief idee hebben op het gebied van de geesteswetenschappen, maar ook een levensvatbaar bedrijfsplan opstellen dat door ACE-directeur Erik Boer en IXA-business development manager Albert Wijnen wordt getoetst. En dan kan het dus ook zijn dat een plan de toets der kritiek niet kan doorstaan en afvalt.’

 

Verdienmodel

De bedoeling is dat de nieuwbakken ondernemers niet al snel weer failliet gaan, daarom krijgen de ondernemers in spe workshops over economische en juridische onderwerpen als verdienmodellen, intellectuele eigendom en marktverkenning. Maandelijks is er een venture café waar naar hartenlust kan worden genetwerkt en er komt een interactieve collegereeks ondernemerschap. Aan het eind van dit collegejaar wordt de balans opgemaakt en gekeken of het venture lab een permanent karakter kan krijgen.

 

Rector magnificus Karen Maex lost op 2 november het officiële startschot voor het venture lab. Deelnemers kunnen dan hun idee kunnen pitchen in het voormalige studie- en informatiecentrum op het BG-terrein.

 

Geïnteresseerden voor de pitch melden zich aan bij Jonneke Bekkenkamp via j.j.bekkenkamp@uva.nl. Geesteswetenschappers die mee willen doen aan de UvA-brede Start-up Challenge voor het beste ondernemersidee kunnen op 2 november ook meedoen aan de pitch. Aanmelding voor de grand opening kan hier.

website loading