Afgelopen vrijdag was te zien hoe Sezgi Iyibilir, Tim Moolhuijsen en Boas van der Putten het programma Universiteitsstrijd wonnen van het team van de Universiteit Leiden. Daarmee namen zij een gigantische bokaal, de eer van de UvA en een ‘studiebeurs’ van 2.500 euro mee naar huis.
De drie UvA-studenten (Sezgi Iyibilir (21, internationale betrekkingen), Tim Moolhuijsen (20, milieuwetenschappen) en Boas van der Putten (22, biomedische wetenschappen)) versloegen het team van Universiteit Leiden met een eindstand van 130 tegenover 105. In de eerste ronde lagen de UvA-studenten nog 20 punten achter op het Leidse team, dat de ronde eindigde met 35 punten. ‘We wisten wel dat onze kracht in de tweede ronde lag, dus erg veel zorgen maakten we ons toen nog niet. Alhoewel we uiteraard wel erg zenuwachtig waren,’ vertelt Van der Putten.
Dat de kracht in de tweede ronde lag, bleek vrij snel. De eerste vraag van die bewuste ronde luidde namelijk: ‘Uit welke Nederlandse stad kwamen de pelgrims, die de eerste permanente Europese kolonie stichtten op het Amerikaanse continent?’ ‘Leiden,’ was het correcte antwoord dat Moolhuijsen bliksemsnel gaf en daarmee zijn team op 40 punten zette. Een pijnlijk omslagpunt voor de andere finalist.
Gejoel
Dat bleek ook uit het gejoel van de mensen die live op het Science Park meekeken naar de finale, waar ongeveer veertig mensen op afkwamen. Van der Putten was daar ook aanwezig, maar Iyibilir en Moolhuijsen niet. ‘Zij zitten voor hun studie in het buitenland; Sezgi in Mexico en Tim in de Verenigde Staten. Met laptops hebben ze via Skype toch mee kunnen kijken.’ Op het Science Park wordt binnenkort ook de gewonnen bokaal opgehangen. ‘Het is een nogal gek ding,’ grinnikt Van der Putten. ‘Een uit metaal gefreesde plaat. Omdat we hier alledrie (in de buurt) gestudeerd hebben vonden we dit wel een mooie plek.’
Behalve de bokaal en de eer kregen de drie ook nog eens 2.500 euro mee om aan hun studie te besteden. ‘Dat moesten we overigens wel door drieën delen, en daar ging ook nog kansspelbelasting van af,’ vertelt Van der Putten. ‘Dat houdt in dat we zo’n 660 euro de man over hebben gehouden.’ Er zijn geen exacte regels verbonden aan hoe studie gerelateerd het bedrag besteed moet worden. Van der Putten wist nog niet wat hij met het geld ging doen.