Zeven kennisinstellingen in Amsterdam krijgen van de gemeente een subsidie van 7,2 miljoen euro voor een groot project om bedrijvigheid en ondernemerschap in onderwijs en onderzoek te stimuleren. Kwartiermaker Mirjam Leloux van Innovation Exchange Amsterdam (IXA), eerder Bureau Kennistransfer, is dik tevreden. ‘Zo kan samenwerken wel.’
‘Ook al gaan UvA en HvA vanaf 1 januari bestuurlijk hun eigen gang, samenwerking is belangrijker dan ooit, vooral op het gebied van innovatie en valorisatie en ondernemerschap,’ zegt Mirjam Leloux, directeur van IXA, de directe schakel tussen universiteit, bedrijfsleven en overheid. Leloux is kwartiermaker van het project ‘IXAnext, Talent voor Innovatie’, een groot project om bedrijvigheid en ondernemerschap in onderwijs en onderzoek te stimuleren. De gemeente ziet de zaak kennelijk wel zitten en heeft een subsidiebedrag van 7,2 miljoen euro toegezegd. Dat is overigens maar twintig procent van het totale bedrag dat met het plan is gemoeid: 38 miljoen euro.
Sail
Het gezamenlijke initiatief ontstond vorig jaar tijdens bijeenkomsten rond Sail. Sindsdien is er overlegd om de samenwerking rond te krijgen en de subsidie los te peuteren. ‘Dit is echt fantastisch,’ zegt Leloux. ‘UvA, VU, HvA, de beide medische centra, Nikhef en Amolf kunnen gezamenlijk veel meer bereiken dan elk voor zich en dat is nu ook door de gemeente erkend. Niet eerder heeft de gemeente zo’n grote subsidie verstrekt voor innovatie en ondernemerschap aan onze gezamenlijke instellingen.’ Met de subsidie kan er de komende vijf jaar op verschillende locaties een forse impuls komen voor ondernemerschap, innovatie en valorisatie.
Venture labs
Waar gaat het geld heen? ‘Het gaat om verschillende initiatieven die worden ontwikkeld of verder worden ontwikkeld, vertelt Leloux. ‘We beginnen met een project dat voornamelijk is bedoeld voor fysici op Science Park en bij de VU. We gaan proeven opzetten om te kijken in hoeverre we ondernemerschap onder fysici kunnen stimuleren en begeleiden.’ Daarnaast zullen de venture labs op Science Park worden uitgebreid met venture labs op andere locaties en zullen er extra programma’s komen om meer studenten de fijne kneepjes van het ondernemerschap bij te brengen.
Leloux: ‘We gaan extra onderwijsprogramma’s ontwikkelen en interactie tussen studenten en ondernemers faciliteren aan de hand van cases uit het bedrijfsleven. Ook gaan we startups begeleiden bij het upscalen van hun bedrijf, dat wil zeggen: kijken hoe we ze kunnen helpen bij het doorgroeien naar een volwaardig bedrijf.’ Ook kunnen talentvolle masterstudenten, aio’s en postdocs in de venture labs ervaring opdoen met ‘echte’ onderzoeksprojecten vanuit het bedrijfsleven. Volgens IXA zijn er nu al veel aanvragen vanuit het bedrijfsleven om mee te doen aan de venture labs, onder meer van het mammoetconcern Tata Steel.
Neoliberaal
Afgelopen week kwam er kritiek op de venture labs, die als paddenstoelen uit de grond schieten aan de UvA en door criticasters worden beschouwd als neoliberale speeltjes om geld te verdienen. Leloux bestrijdt dat, liet ze weten: studenten die willen deelnemen aan venture labs en daarvoor extra geld moeten ophoesten kunnen in voorkomende gevallen misschien een tegemoetkoming krijgen in de kosten, bijvoorbeeld in de vorm van een beurs.