Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
HvA Research Awards | Jongerenwerk, buurtontwikkeling en zonnepanelen
Foto: Lavitt Alan, U.S. Fish and Wildlife Service (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

HvA Research Awards | Jongerenwerk, buurtontwikkeling en zonnepanelen

Maartje Geels Maartje Geels,
21 October 2016 - 13:06

Welke HvA’er heeft het afgelopen jaar het beste onderzoek gedaan? Op 25 oktober strijden twintig onderzoeken in de halve finale om de HvA Research Award. In de aanloop daar naartoe spreekt Folia met de kandidaten. Dit zijn de genomineerden van de Faculteit Maatschappij & Recht.

Talentontwikkeling bij jongeren
Jolanda Sonneveld (projectmedewerker bij het lectoraat Youth Spot)

‘Veel jongeren voelen zich buitengesloten. Sommigen worden gepest, anderen komen uit een gezin waarin veel problemen spelen. Toch heerst er in de samenleving steeds meer prestatiedruk: talent en inzet worden erg gewaardeerd. Vooral intelligentie is belangrijk, maar de waardering voor bijvoorbeeld artistiek talent is dan weer veel minder. Jongerenwerkers worden opgeleid om juist zulk talent wél te zien en er samen met de jongere mee aan de slag te gaan. Dat kan door bijvoorbeeld een kookclub te organiseren, of een rapworkshop. Op die manier komen jongeren erachter wat ze kunnen en leren ze om die vaardigheden ook weer in te zetten bij het vinden van een opleiding of baan. Bij jongerenwerkers is heel veel impliciete kennis aanwezig over hoe je dat 't beste aanpakt, ze doen alles vanuit hun eigen praktijkervaring. Wat ik met mijn onderzoeksgroep heb geprobeerd is om die kennis concreet te maken: wat doen die jongerenwerkers dan precies waar jongeren enthousiast van worden? Als we dat in kaart brengen, kunnen studenten die in de toekomst dit werk willen doen er ook van profiteren.’

Meepraten over de buurt
Waheed Saheli (alumnus van de master Urban Management)

‘Al jaren wachten bewoners in de wijk Jeruzalem in Watergraafsmeer op het moment dat hun woningen vernieuwd worden. Het zijn oude, grijzige woningen van beton die niet meer van deze tijd zijn. Plannen om de huizen op een duurzame manier te renoveren zijn er al twintig jaar, maar toen de crisis insloeg, raakte de gebiedsontwikkeling in het slob. Als onderzoeker heb ik gekeken naar hoe we bewoners meer mee kunnen laten denken met het vernieuwen van hun wijk: wat zijn hun wensen qua vernieuwing en duurzaamheid en hoe brengen we die wensen onder de aandacht van de gemeente? Ik heb hiervoor heel veel Engelse casussen bestudeerd, in Engeland is het namelijk veel gebruikelijker dat bewoners op deze manier inspraak krijgen in hun wijk. De Nederlandse overheid wil graag meer participatie van bewoners maar er zijn geen kaders voor. Met mijn onderzoek wil ik laten zien wat bewoners zoal kunnen bijdragen aan gebiedsontwikkeling.’

Minder huur door duurzaamheid
Debby Landkroon (alumnus van de hbo-bachelor Rechten)

Huurders van sociale huurwoningen kunnen subsidie krijgen door hun woningen energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld door vloerisolatie of zonnepanelen te laten plaatsen. Die subsidie moet in mindering worden gebracht op de huurverhoging die gebruikt wordt voor woningverbetering. Uit het scriptie-onderzoek van Debby Landkroon blijkt dat woningcorporaties die subsidie vaak niet in mindering brengen. Zij voerde het onderzoek uit in opdracht van Wijksteunpunt Wonen Oost. Landkroon helpt hiermee huurders van sociale huurwoningen in Amsterdam omdat zij vaak niet op de hoogte zijn van deze regeling. Huurverhoging lijkt redelijk en daarom wordt er niet verder naar geïnformeerd. Landkroons advies is onder meer om via social media bewoners beter voor te lichten over dit onderwerp.

 

Debby Landkroon was niet bereikbaar voor commentaar. Dit stuk is gebaseerd op een video van de HvA waarin ze over haar onderzoek spreekt.

website loading