Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Sociaal leenstelsel voor masterstudenten

Jeff Pinkster Jeff Pinkster,
19 January 2012 - 15:48
De studiefinanciering in de masterfase wordt vervangen door een sociaal leenstelsel. Het nieuwe stelsel moet 1 september al ingaan.

Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat staatssecretaris Halbe Zijlstra donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Thuiswonenden masterstudenten zullen daardoor jaarlijks te maken krijgen met 1200 euro aan extra kosten, voor uitwonende studenten loopt dat bedrag op tot 3200 euro.

De basisbeurs maakt plaats voor een lening tegen gunstige voorwaarden. Rente moet worden terugbetaald naar draagkracht en voor afgestudeerden die het geld niet kunnen opbrengen kan de schuld worden kwijtgescholden. In plaats van vijftien jaar krijgt deze groep twintig jaar de tijd om de schuld af te betalen. Voor masterstudenten die voor 1 september 2011 aan een meerjarige master zijn begonnen wordt een uitzondering gemaakt.

Zijlstra laat in een officiële reactie weten dat er best wat meer gevraagd mag worden van studenten. ‘Zij plukken straks immers de vruchten van hun studie, die ook na invoering van het sociaal leenstelsel (in de masterfase) voor het overgrote deel wordt betaald door de overheid - de belastingbetaler dus,’ aldus de staatssecretaris. Volgens Zijlstra verdienen studenten met een mastergraad gemiddeld twee keer zoveel als mensen met een mbo-diploma. Ten opzichte van het hbo zou dat anderhalf keer zoveel zijn. In het wetsvoorstel is ook opgenomen dat studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen,  hun eigen reiskosten moeten gaan betalen.

Keihard
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is woest over de ‘zoveelste rücksichtsloze bezuiniging’ die Zijlstra wil doorvoeren. ‘Studenten betalen al voor de tweede studie, hebben te maken met de harde knip (bachelor afronden voor je kunt starten aan master, red.) en bij vertraging betalen ze een langstudeerdersboete,’ aldus voorzitter Pascal ten Have. ‘Het ergste is nog dat de aanvullende beurs voor studenten die geen bijdrage van hun ouders krijgen wordt afgeschaft. Dat noemen ze dan een versimpeling, maar het is een keiharde bezuiniging.’

Eline Peters, voorzitter van studentenbond Asva, vindt dat Zijlstra de maatregelen niet als ‘sociaal’ kan verkopen. ‘Met de landelijke bonden hebben we er lang voor gestreden de scherpe kanten van dit wetsvoorstel af te krijgen. Dat is niet gelukt, het zijn keiharde bezuinigingen.’ Peters noemt de nieuwe maatregelen zelfs contraproductief. ‘Studenten worden ontmoedigd om te studeren, terwijl Zijlstra juist wil dat studenten excelleren. Studenten hebben ons al aangegeven het er maar bij te laten zitten. De master wordt gewoon te duur.’ Beide bonden beraden zich momenteel op nieuwe acties.

D66, de partij die al langer voor een sociaal leenstelsel pleit, is teleurgesteld in het wetsvoorstel. ‘D66 heeft altijd als voorwaarde gesteld dat de opbrengst van een sociaal-leenstelsel geïnvesteerd moet worden in de kwaliteit van onderwijs,’ laat D66-Kamerlid Boris van der Ham weten op zijn weblog. ‘In de plannen van het kabinet ziet het onderwijs noch studenten iets daarvan terug. Dat is zeer slecht nieuws.’ Volgens Van der Ham heeft de VVD een verkiezigingsbelofte gebroken. ‘De VVD heeft in haar verkiezingsprogramma ook altijd de toekomst van de basisbeurs gekoppeld aan investeringen in onderwijs.’

Luister hieronder naar het interview uit Folia Live met Nikkie van Thiel, voorzitter van de Jonge Democraten. Van Thiel pleit ervoor de studiefinanciering af te schaffen.

website loading