Dit zal geen normale zondag worden, begint HvA-student Berend langzaam te beseffen. Vanaf zijn tafeltje in Café de Oerknal kijkt hij nog eens goed om zich heen. Waar komen in godsnaam al die vreemde vrouwen vandaan?
In de hoek van de Oerknal staan vijf veertigers, verkleed als Sneeuwwitje. Tegen de bar leunt een dame met een stoffen varkensneus. Vanuit& het raam ziet Berend (24, HvA-student bij de Faculteit Business & Economie) zelfs een auto met een rok. Zou deze zondag - normaal zo rustig op Science Park - wel de beste dag zijn voor zijn wekelijkse potje schaken?
Ook UvA-student Luca (21, informatiekunde) is niet voorbereid op wat komen gaat. Op het moment dat ze naar Science Park 904 wil fietsen om rustig aan haar paper te werken, wordt haar weg geblokkeerd door een zee aan rokjesdragende vrouwen. ‘Is het vandaag rokjesdag? Dat begrip ken ik niet. Ik draag nooit rokjes. Onhandige dingen,’ zegt de UvA-student.
Luca is op deze zonnige zondag zwaar in de minderheid. Science Park behoort vandaag niet toe aan studenten en wetenschappers, maar aan 1.350 vrouwen, hier gekomen om de lente te vieren met een ritueel dat elk jaar meer deelnemers trekt: de Rokjesdagloop.
Super onpraktisch
Rokjesdaglopers kunnen kiezen uit een afstand van vijf of tien kilometer. Op één voorwaarde: ze moeten een rokje dragen. Het is het bestaansrecht van de loop, maar volgens veel deelnemers ook direct hét nadeel.
‘Rennen in een rokje is eigenlijk super onpraktisch,’ biecht de 25-jarige Kristal op. ‘Met elke pas schuift je rok omhoog. Of er komt opeens een windvlaag onder.’
Ook een lange (‘loopt niet handig’), zware (‘te warm’) of strakke (‘kun je niet in rennen’) rok zijn volgens veel deelnemende dames eigenlijk niet geschikt als hardloopartikel.
HvA-medewerker Anna (28) is het meest openhartig. ‘Ik heb het één keer geprobeerd, rennen met alleen een rokje. Dat doe ik dus nooit meer. Mijn benen schuurden tegen elkaar, waarna zweet de geïrriteerde huid in droop.’ Anna draagt daarom het meest gedragen artikel vandaag: een broek. Met daaromheen, voor de sier, een rokje.
Snelste student
De prijs voor snelste student tijdens de Rokjesdagloop werd overigens gewonnen door Ghyta Denz (22). De UvA-student Franse taal en cultuur voltooide de 10 kilometer in ruim 42 minuten. Daarmee eindigde ze in de totale eindranking als tweede, achter winnares Astrid Jungerius.
Niet dat HvA-student Berend hier ook maar enige boodschap aan heeft. Op het moment dat de groepen vrouwen vlak voor de race de Oerknal verlaten, trekt hij alsnog het schaakspel uit de kast. Opgelucht constateert hij: zijn twee favoriete dames dragen nooit rokken.