Studenten die door het volgen van een pre-master hun uitloopjaar in de masterfase hebben verspeeld hoeven toch geen langstudeerdersboete van 3000 euro te betalen. Dat maakte staatssecretaris Halbe Zijlstra van onderwijs bekend in het televisieprogramma
De Ombudsman.
Honderden studenten die het afgelopen jaar aan een pre-master waren begonnen, dreigden de dupe te worden van een administratieve fout. Waar de studenten normaal een jaar vertraging mogen oplopen, zouden ze bij vertraging nu hoe dan ook worden geconfronteerd met een boete die kan oplopen tot drieduizend euro. Zijlstra verzekerde ombudsman Pieter Hilhorst dat de studenten geen boete hoeven te betalen en hun recht op een uitloopjaar behouden.
De studenten in kwestie volgden een schakelprogramma voor afgestudeerde hbo’ers. Deze pre-master moet afgerond zijn voordat gestart kan worden aan de universitaire master. De VU, de TU Delft en Tilburg University registreerden de betrokken studenten als als masterstudenten. Bij aanvang van het daadwerkelijke masterjaar hadden de studenten er dus officieel al een jaar opzitten. Eventuele vertraging werd daardoor toch bestraft met een boete.
De betrokken universiteiten en het ministerie van Onderwijs schoven de schuld de afgelopen maanden naar elkaar toe. Volgens het ministerie zouden de studenten als bachelor moeten worden ingeschreven. Volgens de universiteiten kon dat ook als masterstudent en was dat zelfs door het ministerie goedgekeurd.
In het televisieprogramma liet Zijlstra weten dat hij van mening blijft dat de fout bij de universiteiten ligt en dat zij de boetes moeten compenseren. ‘Degene die de fout maakt moet dan ook de rekening betalen. Mocht onverhoopt blijken dat de fout bij ons ligt dan zullen wij dat moeten oplossen.’ De studenten hoeven hoe dan ook niet te betalen.
De uitzending is terug te kijken op de website van de Ombudsman.