Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Centrale Raad van Beroep: DUO mag reisgegevens van studenten opvragen
Foto: E. Dronkert, via Flickr
actueel

Centrale Raad van Beroep: DUO mag reisgegevens van studenten opvragen

Sterre van der Hee Sterre van der Hee,
5 February 2018 - 12:19
Betreft
Deel op

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) mag reisgegevens van een student opvragen om te checken of de student terecht een beurs voor uitwonenden krijgt, oordeelde de Centrale Raad van Beroep vandaag. Daarmee maakt DUO inbreuk op privacy, maar dit is toegestaan omdat het fraude kan voorkomen. 

In augustus bleek dat reisgegevens van 377 studenten door Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn doorgespeeld. Dit gebeurde op verzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie, dat onderzoekt of studenten frauderen met de basisbeurs door foute informatie op te geven over hun woonadres. 

 

Translink, het bedrijf waar de reisgegevens van ov-gebruikers zijn opgeslagen, week daarmee af van het beleid dat alleen na tussenkomst van een officier van justitie reisinformatie van ov-chipkaarthouders aan derden wordt verstrekt. Translink stelde dat DUO wekelijks ‘vijf à tien verzoeken’ indiende om studentenreisgegevens op te vragen. Die werden gehonoreerd, tot een student – die op fraude was betrapt – een rechtszaak aanspande. De rechter oordeelde dat DUO de privacyregels overtrad.

 

DUO ging tegen het vonnis van de Haagse rechtbank in beroep bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht. Dit is een van de drie hoogste bestuursrechters in Nederland. Die oordeelde vandaag dat DUO inderdaad inbreuk maakt op privacy, maar dat dit is toestaan, omdat dit het doel rechtvaardigt: het tegengaan en bestrijden van misbruik en fraude. Daarbij, oordeelt de Raad, worden aanvragers van studiefinanciering vooraf voorgelicht over uitwonendencontroles en zouden reisgegevens alleen worden opgevraagd als in concrete gevallen aanleiding wordt gezien.  Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk. 

lees meer
website loading