Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Zijlstra: studenten moeten presteren

Jeff Pinkster Jeff Pinkster,
1 July 2011 - 14:40
Met een cijferlijst en een motivatiegesprek moeten studenten in de toekomst aantonen dat ze voor bepaalde opleidingen geschikt zijn. De ministerraad stemde vrijdagmiddag in met een pakket maatregelen om het hoger onderwijs toekomstbestendig te maken.

‘Studeren is niet alleen leuk, het is ook gewoon presteren,’ zei de staatssecretaris na afloop van de ministerraad over selectie aan de poort. ‘We gaan echt extra eisen stellen. We gaan de lat omhoog leggen. De vrijblijvendheid gaat ervan af. Je moet presteren, je moet met een studie iets kunnen. Je moet als instelling ook zorgen dat studenten met een goed stuk bagage worden afgeleverd op de arbeidsmarkt.’

De maatregel maakt deel uit van een reeks aan maatregelen waarmee Zijlstra de Nederlandse kenniseconomie wil klaarmaken voor het jaar 2025. In de zogenaamde Strategische Agenda voor het Hoger Onderwijs, Onderzoek en Wetenschap is verder opgenomen dat het collegegeld in de toekomst per studie zal gaan verschillen, afhankelijk van de belangstelling voor de studie.

Ook worden hogescholen en universiteiten verplicht studenten aan het begin van hun studie duidelijk te maken hoe groot de kans op een baan is. Voor vwo’ers wordt het bovendien aantrekkelijker gemaakt aan een hbo-opleiding te beginnen. In plaats van vier jaar mogen zij de bachelor straks in drie jaar afronden. Zijlstra hoopt zo dat vwo’ers niet meer automatisch voor de universiteit kiezen.

Uiteindelijk moet de arbeidsmarkt een veel belangrijkere rol gaan spelen in het onderwijs. Opleidingen die studenten voor de werkloosheid opleiden zullen dat in de toekomst merken in de portemonnee. Om dezelfde reden zullen er ook meer hbo-masters worden opgezet en speciale associate degrees voor mbo'ers - diploma’s met minder gewicht dan een hbo-bachelor.

De kritiek dat de keuzevrijheid door selectie aan de poort wordt beperkt schoof Zijlstra aan de kant. Volgens de staatssecretaris blijven leerlingen met de juiste vooropleiding recht houden op hoger onderwijs, al is dat niet meer altijd de studie van hun keuze. ‘We hebben een beperkt aantal opleidingsplaatsen voor studies. We hebben bijvoorbeeld niet tienduizend artsen nodig. Dan moet je streng selecteren, dan wil je de beste studenten, de meest gemotiveerde studenten.’

De HBO-raad schaarde zich vrijdagmiddag achter de toekomstplannen die staatssecretaris Zijlstra heeft gepresenteerd over het hoger onderwijs. ‘Over de uitwerking leven wel vragen, maar het perspectief is uitdagend,’ schrijft de raad in een reactie. Zo heeft de raad twijfels bij de haalbaarheid van de voorgestelde landelijke toetsing van kernvakken omdat het kan uitmonden in ‘een kostbaar, bewerkelijk en star instrument dat zijn doel voorbij schiet’.

Ook heeft de HBO-raad twijfels bij de eis om een mastertitel voor alle docenten in het hbo verplicht te stellen. De raad zegt het goed te vinden dat het opleidingdsniveau moet worden verbeterd. ‘Maar deze 100%-eis schiet zijn doel voorbij, wanneer daardoor de inbreng van docenten vanuit de beroepspraktijk in gevaar komt.’

Dit bericht verscheen op Havanaweb.
website loading