De HvA moet de bewaartermijn voor tentamens en afstudeerscripties verhogen. Bij onderwijscontroles moet het zo gemakkelijker worden de kwaliteit van een opleiding onder de loep te nemen.
Daar pleiten leden van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) voor die zich bezighouden met de Onderwijs- en Examenregeling (OER) voor komend studiejaar. Op het moment worden tentamens drie, zes of maximaal twaalf maanden bewaard. Met het oog op de zesjaarlijkse onderwijsaccreditaties wordt slechts een kleine selectie bewaard. Voor afstudeerscripties geldt hetzelfde.
In het voorstel van de raadsleden moeten tentamens en de beoordelingen hoe dan ook twee jaar worden bewaard, voor afstudeerscripties is dit zelfs zeven jaar. Daarmee kan de kwaliteit van het onderwijs door de jaren heen veel beter worden bijgehouden. ‘In de commissie-OER hebben we daar met andere leden van de CMR voor gepleit,’ zegt Sebas Veeke, CMR-lid en student informatica. ‘De HvA zal het voorstel zo goed als zeker overnemen.’ Extra ruimte om de tentamens op te slaan is er volgens het raadslid niet nodig. Tentamens worden steeds vaker digitaal opgeslagen.
Staatssecretaris Halbe Zijlstra maakte vrijdag
bekend dat hij de bewaarplicht voor afstudeerscripties ook wil verhogen. De deskundigen die de onderwijscontroles verzorgen op hogescholen universiteiten worden voortaan geselecteerd door accreditatieorgaan de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) en niet meer door de opleiding zelf.
Zo moet worden voorkomen dat opleidingen elkaar de hand boven het hoofd houden. De deskundigen krijgen ook het recht voortaan zelf te bepalen welke afstudeerscripties zij onder de loep nemen om het afstudeerniveau te bepalen. De bewaarplicht voor afstudeerscripties wordt daarom verhoogd naar zeven jaar.