De plannen van het kabinet om misstanden in het hbo in de toekomst te voorkomen zijn positief ontvangen door de Tweede Kamer. Dat bleek gisteravond tijdens het debat in de Kamer over het hbo.
Het betekent onder meer dat alle hbo-docenten in 2020 een mastergraad op zak moeten hebben. ‘Als je structureel lesgeeft, moet je binnen vijf jaar een master halen,’ aldus staatssecretaris Halbe Zijlstra tijdens het debat in de kamer. ‘We mikken op 2020, dan moet het rond zijn.’
Zijlstra kondigde afgelopen vrijdag verregaande maatregelen aan om het vertrouwen in het hbo te herstellen. Docenten worden niet alleen verplicht gesteld een master op zak te hebben, ook worden er landelijke toetsen voor kernvakken ingevoerd. Verder wil de bewindsman de controles op het onderwijs aanscherpen. De onderwijsinspectie zal daardoor in het vervolg ook in de collegezalen gaan controleren.
De Kamer uitte veel kritiek op de verplichte mastertitel. Die zou namelijk geen recht doen aan het beroepsonderwijs; veel docenten in het hbo werken parttime en komen juist uit de praktijk. Zijlstra pareerde de kritiek door te verwijzen naar het onderwijssysteem in Finland, waar de mastergraad zelfs in het basisonderwijs verplicht is gesteld. Volgens de staatssecretaris komt dat de kwaliteit ten goede. Daarbij zegde Zijlstra de Kamer wel toe dat hij altijd ‘de toets der redelijkheid’ zal toepassen. Sommige opleidingen bestaan alleen op het hbo-niveau.
De staatssecretaris benadrukte verder dat het echt niet slecht gesteld is met het hoger beroepsonderwijs in zijn geheel, maar dat door de negatieve beeldvorming nu alles in het werk gesteld moet worden om het hbo boven elke twijfel te verheffen.
Dit bericht verscheen eerder op Havanaweb.