Universiteiten en hogescholen mogen de kosten van selectieprocedures – zoals een verplichte toelatingstoets – niet verhalen op de student. De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen die dit verbiedt. Alleen de VVD en het Forum voor Democratie stemden tegen.
De motie, die gisteren in aangenomen door de Tweede Kamer, is op 31 januari ingediend door Kamerleden Paul van Meenen (D66), Zihni Özdil (GroenLinks), Eppo Bruins (ChristenUnie) en Harry van der Molen (CDA). Volgens de partijen bevordert het betaalde selectiesysteem de kansenongelijkheid, omdat niet iedereen het geld heeft om de toelatingstoetsen te betalen. Het Forum voor Democratie en de VVD stemden tegen.
Steeds meer masteropleidingen selecteren op basis van extra eisen. Zo moeten studenten bijvoorbeeld een verplichte IELTS- of TOEFL-toets maken om te bewijzen dat hun Engels op niveau is, die respectievelijk 215 en 300 euro kosten. De toetsen worden veelal geëist door buitenlandse universiteiten om de kwaliteit van het Engels van studenten te waarborgen, maar ook Engelstalige masters in Nederland verplichten de toets.
Jet Bussemaker (PvdA), oud-minister van Onderwijs, besloot in 2016 al dat opleidingen geen selectiekosten in rekening mochten brengen, maar niet elke opleiding houdt zich daaraan.