De mails die De Vrije Student heeft gestuurd zijn niet in strijd met het kiesreglement van de UvA, zo heeft het Centraal Stembureau (CSb) vandaag besloten.
Over de kwestie was gisteren ophef ontstaan omdat de liberale studentenpartij De Vrije Student (DVS) ongevraagd studenten had gemaild met de oproep op DVS te stemmen. Sommige ontvangers van de mail waren daarvan niet gediend. Ze voelden zich onder meer in hun privacy aangetast. ‘Hoe komt DVS aan mijn mailadres en mogen ze dat dan zomaar gebruiken,’ was de teneur van hun mails. Navraag leerde dat DVS mailadressen had vergaard ‘via open bronnen’, onder meer via mailadressen op de site van studieverenigingen en via mailadressen die studenten zelf hadden achtergelaten op de website van DVS.
Artikel 38, lid 1
Het CSb boog zich de afgelopen dag over de zaak en komt nu met de volgende verklaring: ‘Het Centraal Stembureau heeft kennisgenomen van de manier waarop De Vrije Student studenten per e-mail oproept te stemmen op de partij en van de manier waarop de partij die mailadressen heeft verkregen. Het Centraal Stembureau ziet er via het Kiesreglement op toe dat er zich tijdens de stemming geen onregelmatigheden voordoen, die van directe invloed zijn op de uitslag van de verkiezingen.’
Het CSb verwijst daarbij naar artikel 38, eerste lid, van het Kiesreglement en vervolgt: ‘De campagneactiviteiten van De Vrije Student hebben dat effect niet. Het staat de ontvanger van het campagnemateriaal vrij te bepalen wat hij daarmee doet en daarin een eigen keuze te maken. Zolang zich geen onregelmatigheden voordoen die van directe invloed zijn op de uitslag van de verkiezingen, heeft het Centraal Stembureau geen inhoudelijk oordeel over de wijze waarop partijen campagne voeren en studenten benaderen.’ Het CSb laat zich niet uit over eventuele strijd met wetgeving over het ongewenst mailen van personen.
UvA Sociaal
Studentenpartij UvA Sociaal spreekt er ondertussen schande van dat partijen op deze manier campagne kunnen – en kennelijk mogen – voeren. Zij stelt dat De Vrije Student gebruik had gemaakt van een adressenbestand dat een docent per abuis enkele jaren openbaar maakte door niet de bcc-functie in een mailprogramma te gebruiken. Op haar website schrijft UvASociaal: ‘Deze acties zijn onacceptabel. Wij roepen de universiteit op hieraan paal en perk te stellen. Verkiezingen behoren eerlijk te verlopen voor alle partijen en kandidaten, waarbij een ieder evenveel gelegenheid heeft om op een integere wijze campagne te voeren.’