Alle faculteiten van de UvA die een eigen begroting voeren hebben voor dit jaar positieve resultaten begroot. Na jaren van tekorten wordt er voor onderzoek en onderwijs dit jaar een financieel resultaat begroot van 4,5 miljoen euro: het verschil tussen de totale baten van 618,3 miljoen en de totale lasten van 613,8 miljoen. Het gaat om de faculteiten
FEB,
FMG,
FGw,
FdR en
FNWI. Het AMC heeft een eigen begroting en de tandartsenopleiding neemt een bijzondere positie in door de samenwerking met de VU.
In de inmiddels door de Raad van Toezicht goedgekeurde begroting schrijven de boekhouders van de UvA dat ze 2012 als ‘een tussenjaar’ beschouwen. De vooruitzichten na dit jaar zijn namelijk minder rooskleurig, of in ieder geval onzeker.
Onduidelijk is bijvoorbeeld wat de effecten zullen zijn van de langstudeerdersmaatregel die dit jaar ingaat. Ook over de gevolgen van het rijksoverheidsbeleid bestaat nog veel onzekerheid. Zo kan de UvA extra geld krijgen van het Rijk als er flink wordt samengewerkt met de VU. Dit jaar kan dat bedrag oplopen tot zestien miljoen, maar of er de komende jaren weer extra geld is voor samenwerkingsprojecten is niet zeker.
Wel is duidelijk dat de bezuinigingen van de Rijksoverheid ertoe leiden dat de inkomsten van de UvA zullen dalen. Zo keldert de rijksbijdrage voor het onderwijs - dit jaar nog begroot op 184 miljoen - in 2013 naar 168 miljoen. De rijksbijdrage voor onderzoek (de eerste geldstroom) blijft de komende jaren stabiel op 183 miljoen. ‘Het risico is echter dat een daling van beschikbare middelen in het onderwijs ten dele ten koste gaat van het onderzoek,’ schrijven de rekenaars.
De UvA streeft er overigens naar de komende jaren 50 procent van het totale onderzoeksbudget in te zetten voor de 'zwaartepunten': onderzoek waar de UvA zich profileert en in specialiseert. Zo zullen de opbrengsten van zwaartepuntenonderzoek tussen nu en 2015 met 70 procent stijgen.
Reserves
De vijf genoemde faculteiten hebben voor dit jaar alle een positief resultaat begroot, waarbij opvallend is dat ook de economische faculteit (FEB) weer
zwarte cijfers schrijft: 782.000. Dat bedrag zal de komende jaren verder oplopen tot 2,2 miljoen omdat de FEB, conform de vorig jaar in gang gezette reorganisatie, reserves op moet bouwen. Goede resultaten hebben ook begroot de FNWI (1,9 miljoen) en de FMG (1,3 miljoen). De medezeggenschapsorganen moeten over de begroting nog advies geven aan het CvB.