Docent filmwetenschappen Gerwin van der Pol is de nieuwe voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de UvA. Dat heeft de COR zojuist in een vergadering besloten. Van der Pol is lid van de nieuwe partij De Amsterdamse Academie.
Van der Pol won de verkiezing nipt van hoogleraar tandheelkunde Cees Kleverlaan. Van der Pol is al jaren lid van de COR. In de vorige zittingsperiode werd hij gekozen op een Vrije Lijst. Hij is eveneens voorzitter van de Facultaire Ondernemingsraad geesteswetenschappen. Voor de verkiezing waren twee rondes nodig. In de eerste ronde deed ook informaticus Piet Rodenburg mee, maar die kreeg te weinig stemmen om naar de tweede stemronde door te gaan.
De rest van het dagelijks bestuur van de COR zal de komende jaren bestaan uit Cees Kleverlaan (vicevoorzitter) en nog twee bestuursleden, die later worden verkozen.
Productief COR-voorzitter
In een korte campagnetoespraak voorafgaand aan de verkiezing liet de nieuwe COR-voorzitter weten een ‘productief COR-voorzitter’ te willen zijn, die op wil komen voor de belangen van de UvA (‘een goed bedrijf’), maar ook voor de rechten van de werknemers en voor de rechten en verworvenheden van de COR zelf.
De nieuwe voorzitter wil iemand zijn die consensus wil bereiken, zowel binnen de raad als naar buiten toen, zei hij. ‘We moeten niet denken vanuit posities, maar vanuit argumenten. In het verleden hebben we te vaak onze hakken in het zand gezet. Ik wil liever geen stemmingen binnen de COR, maar elkaar overtuigen met argumenten.’ Van der Pol stipte nog een aantal ‘grote kwesties’ aan die de komende jaren (blijven) spelen: werkdruk, internationalisering en de ‘extreem zwakke positie’ van docenten.
‘Maar de grootste uitdaging vind ik de controle op hoe op lager niveau dingen worden uitgewerkt of geïmplementeerd. Verantwoordelijkheid en initiatief moeten lager in de organisatie, maar waar is de medezeggenschap? Hoe kunnen misstanden worden voorkomen of opgelost? Op lager niveau gaan dingen vaak mis, zonder dat de COR dat weet.’
(Lees verder onder de foto)
Van der Pol kaartte direct al een eerste punt van zorg aan. Het UvA-bestuur besloot enige maanden geleden de urencompensatie voor COR-leden te verminderen en weer terug te brengen op het niveau voor de Maagdenhuisbezetting. De COR is not amused en schreef deze week een briefDe brief is hier in pdf te lezen. aan CvB dit besluit onacceptabel te vinden. De raad deed zelf intern onderzoek naar de tijdsbesteding van COR-leden, waaruit bleek dat alleen al om stukken te kunnen lezen een COR-lid een facilitering moet hebben van 0,4 fte.
Uit de brief: ‘De huidige facilitering van een COR-lid dat niet tevens lid van het dagelijks bestuur is of commissievoorzitter, is op het moment nog 0,15 fte; dat zou volgens uw voornemen, ook voor commissievoorzitters, teruggeschroefd worden naar 0,1 fte en dat is dus alleen al gegeven het leeswerk volstrekt onvoldoende.’ Vandaag voegde Van der Pol daaraan toe het huidige besluit van het CvB ‘volstrekt onbespreekbaar’ te vinden.
Meer commissies
De werkzaamheden van de COR worden komend jaar verdeeld over vier verschillende commissies: onderwijs & onderzoek, financiën, huisvesting en human resources. Als het aan de nieuwe voorzitter ligt komt daar ook een commissie communicatie bij, een commissie die gemakkelijk zou kunnen worden gevuld met communicatieprofessionals, want daarvan zitten er de komen jaren drie in de COR: Irene Kraal, Sanne Landhuis en Marian Sluijs. Daarnaast wordt ook een commissie overwogen die zich met de privacy bezighoudt.
Nieuw kiesstelsel
De COR werd dit jaar voor het eerst via een getrapt systeem gekozen. Medewerkers stemden op kandidaten van een eigen faculteit voor de facultaire ondernemingsraad. Vervolgens vaardigen al die facultaire ondernemingsraden twee medewerkers af naar de CORDe rechtenfaculteit en de geneeskundefaculteit, de Faculteit der Maatschappij & Gedragswetenschappen hebben besloten op dit moment slechts een lid naar de COR af te vaardigen.. Voorheen was er een combinatie van een getrapt en een direct gekozen systeem.
De Centrale Ondernemingsraad is de officiële vertegenwoordiging van medewerkers van de universiteit en heeft onder meer instemmingsrecht op de begroting van de universiteit.
De COR telt de komende drie jaar de volgende leden: