Vanaf vandaag is bij de Bijzondere Collecties een tentoonstelling te zien die vrouwelijke UvA-wetenschappers in de spotlights zet. De tentoonstelling Betrokken en baanbrekend toont de levens en het werk van negen opvallende UvA-vrouwen vanaf 1900 tot nu.
‘Deze vrouwen maken al honderd jaar het verschil, binnen de universiteit én in de samenleving,’ zegt Douwe Volmerink, student bij de educatieve master geschiedenis. ‘Hoe verander je de wereld om je heen? Deze negen vrouwen deden dat elk op een eigen manier, door alleen of in een groep grenzen te onderzoeken en te verleggen.’ Negen vrouwelijke wetenschappers staan komende maand in de spotlight bij de Bijzondere Collecties, waar geschiedenisstudenten een kleine tentoonstelling over hen hebben ingericht volgens het criterium ‘betrokken en baanbrekend’.
Grenzen verleggen
‘Hoe verander je de wereld om je heen? Deze vrouwen deden dat elk op een eigen manier, door alleen of in een groep grenzen te onderzoeken en te verleggen,’ zegt Volmerink. In vitrines worden levens en werk van de negen vrouwen gepresenteerd aan de hand van teksten, foto’s, filmfragmenten, persoonlijke bezittingen en posters.’ De tentoonstelling neemt de bezoeker mee op een reis van meer dan honderd jaar, langs de verhalen van al deze geëngageerde vrouwen, aldus Volmerink.
Baanbrekende vrouwen die onder meer voor het voetlicht komen zijn classica Marie Baale (1875-1947), die al meer dan een eeuw geleden streed voor vrouwenrechten; sociologe Hilda Verwey-Jonker (1908-2004), die politiek actief werd hoewel ze getrouwd was en kinderen had; Frieda Belinfante (1904-1995), een van de eerste vrouwelijke dirigenten; Daisy Stork-van der Kuyl (1912-2000), die zich haar hele leven sterk maakte voor de belangen van plattelandsvrouwen; en antropologe Amade M’charek (1967), die op de bres stond voor de Maagdenhuisbezetters en onderzoek doet naar ras en racisme in de wetenschap.
Tentoonstelling tot ben met 18 januari bij de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129.