Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Op deze drie manieren brengt de UvA de klimaatdoelen dichterbij
Foto: Jorn van Eck (UvA)
actueel

Op deze drie manieren brengt de UvA de klimaatdoelen dichterbij

Andrea Huntjens Andrea Huntjens,
29 January 2019 - 11:24

Volgens het Klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot in Nederland over elf jaar met 49 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990. Een flinke klus, en ook de UvA zal eraan moeten geloven. Hoe gaat de universiteit zorgen voor een verminderde CO2-uitstoot? We vroegen het bioloog Niek Persoon van Amsterdam Green Campus.

Hoewel de politiek nog verdeeld is over de haalbaarheid van het klimaatakkoord, weet Amsterdam Green Campus dat de samenleving heel snel moet gaan verduurzamen. Amsterdam Green Campus is een stichting, opgericht door de UvA, die samenwerkt met het hbo- en mbo-scholen in de omgeving. Samen zetten ze projecten op om de regio te verduurzamen. Directeur en bioloog Niek Persoon is nauw betrokken bij de activiteiten rondom het Science Park. Vandaag organiseert hij het symposium ‘Hoe werken wij aan een duurzame toekomst?’ om de mogelijke oplossingen te bespreken.

Niek Persoon
Foto: Amsterdam Green Campus
Niek Persoon

1. Groentepoeder uit snijafval

Een belangrijk onderdeel van een duurzame toekomst is zo min mogelijk afval produceren, vertelt Persoon. Van de afvalresten van paprika’s of broccolistronken, die telers nu nog verbranden, hebben Persoons studenten bijvoorbeeld groentepoeders gemaakt. Die zitten vol voedingsstoffen en kunnen gebruikt worden voor soepen of sauzen. En nog belangrijker: er kunnen duizenden kilo’s groente per jaar mee gered worden. ‘Zo kan het voedsel dat we telen beter benut worden,’ zegt Persoon.

 

2. Herbruikbaar plastic

Ook de mogelijkheid van herbruikbaar plastic wordt uitgedacht. Het merendeel van het plastic dat we dagelijks gebruiken – van spaflesjes tot wattenstaafjes – gooien we na eenmalig gebruik weg. De studenten proberen na te denken over manieren waarop plasticgebruik minder kan worden en herbruikbaar plastic de voorkeur krijgt. Over het gebruik van plastic bestek of het aanbod van vegetarische broodjes op de UvA buigt Amsterdam Green Campus zich niet. ‘Dat is ook belangrijk en moet zeker gebeuren, maar ik vind het de belangrijkste taak om studenten bij te brengen wat duurzaamheid is en ze daarvoor op te leiden,’ zegt Persoon. ‘Wij zijn bezig met het grotere plaatje.’

 

3. Meer doen met groen

Veel van de duurzame ontwikkelingen vinden plaats rondom de universiteit. Zo liggen de daken van het Startup Village, gelegen naast Science Park, bezaaid met groene planten om het ecosysteem te bevorderen en CO2 om te zetten. Ook wordt er nagedacht over meer groen binnen de universiteit.

Studenten van de bachelor Future Planet Studies werken in de kassen van de bètafaculteit aan manieren om hop te laten groeien op water en proberen zonlicht om te zetten in bruikbare vormen van energie. ‘Vroeger bepaalden hoogleraren hoe een opleiding ingericht werd en wat de studenten gingen doen. Nu komen de studenten zelf met initiatieven en veel van hen zijn actief bezig met duurzaamheid,’ zegt Persoon.

 

Amsterdam Green Campus organiseert vanmiddag, op dinsdag 29 januari, het symposium ‘Hoe werken wij aan een duurzame toekomst?’. Locatie: Science Park 904, zaal C.1.110. Aanvang: 13.00 uur. Zie voor het volledige programma en aanmelding de site van Amsterdam Green Campus.

website loading