De vorige week bij de Bijzondere Collecties geopende tentoonstelling
The printed book. A visual history gooit hoge ogen. De internationale tentoonstelling werd afgelopen weekend uitgebreid en zeer lovend besproken in
The New York Times. ‘De tentoonstelling sluit heel erg aan bij de actuele discussie over het belang en de toekomst van het boek,’ zegt woordvoerder Marian Mulder.
Canon
De tentoonstelling is volgens Mulder te beschouwen als een canon van meer dan vijfhonderd jaar westerse boekvormgeving. ‘Een overzicht van bijzonder vormgegeven boeken van de Middeleeuwen tot nu. De tentoonstelling toont het gedrukte boek in al zijn verschijningsvormen: als wegwerppocket, prestigeboek, "machine à lire", beeldboek, naslagwerk of kunstwerk.' De recensies in kranten en (vak)bladen liegen er niet om en de bezoekersaantallen liggen volgens Mulder veel hoger dan gebruikelijk is bij tentoonstellingen in de Bijzondere Collecties.
Breed publiek
‘Ik denk dat dit niet alleen komt doordat de expositie beroemde historische boeken bevat van drukkers als Nicolas Jenson, Aldus Manutius, Christoffel Plantijn en Giambattista Bodoni, maar ook omdat het een echte internationale tentoonstelling is. De vuistdikke catalogus is drietalig en de tentoonstelling is aantrekkelijk voor een heel breed publiek, zowel voor “boekofielen” als voor mensen die geïnteresseerd zijn in vormgeving. Onder die laatste groep bevinden zich veel jongeren die daardoor ook op de expositie afkomen. Die diversiteit aan bezoekers zie je terug op Twitter. Het zijn heel verschillende soorten mensen die over de expositie twitteren.’
Veel aandacht krijgt het moderne, industrieel vervaardigde boek met ontwerpers en kunstenaars als Fernand Léger, El Lissitzky, A.M. Cassandre, Jan Tschichold, Joost Grootens en Irma Boom.
Mulder: De jongste voorbeelden laten zien hoe het gedrukte boek meer en meer een statement wordt tegenover het e-book.’
De tentoonstelling loopt tot en met 13 mei in het gebouw van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt.