Een stemplicht bij de facultaire studentenraadsverkiezingen, het UvA-slaaplab wordt een Airbnb en dronken studenten krijgen zijwieltjes: we zetten de opvallendste 1 april-grappen op en rond Nederlandse universiteiten op een rij.
Wie bedacht de grap?
De Universiteit Leiden.
Wat was de grap?
Heb jij affiniteit met universiteitsgeschiedenis? Houd je van tradities? Meld je aan als student-pedel, aldus de Universiteit Leiden. De nieuwe functie zou in het leven zijn geroepen ter ere van het 444-jarig bestaan van de instelling. Geïnteresseerden moesten een filmpje insturen waarin ze ‘op pedelwaardige wijze’ de woorden ‘Hora est’ roepen. De aanmeldingsprocedure sloot op zondagavond om 00.00 uur: op 1 april, dus.
Wie trapte erin?
Een flink aantal twitteraars, onder wie universitair hoofddocent Thijs Bol (sociologie, UvA) en – zo leek het – hoogleraar Ionica Smeets (wetenschapscommunicatie, Universiteit Leiden), al speelde ze het spelletje misschien gewoon lekker mee.
Wie bedacht de grap?
TeamAlert, een jongerenorganisatie voor verkeersveiligheid, geld en gezondheid.
Wat was de grap?
Wie weleens aangeschoten naar huis fietst kon bij TeamAlert de Drunk Wheels bestellen: een set zijwieltjes die je gegarandeerd op de weg houden. Althans, dat stond in het persbericht dat de jongerenorganisatie vorige week publiceerde. TeamAlert testte de wieltjes onder 122 jongeren en zag dat ze minder slingerden, zo schreef de club. De wieltjes zijn vanaf half mei voor 24,95 euro te bestellen en de eerste honderd klanten krijgen de ‘megahandige gadget’ gratis. ‘Met Drunk Wheels kunnen studentent toch op een veilige manier thuiskomen’, aldus persvoorlichter Hannah Hamans, die verwachtte dat de studenten de wieltjes niet kinderachtig maar ‘juist grappig’ zouden vinden.
Wie trapte erin?
Het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP), gespecialiseerd is in onderwijs- en studentenlevennieuws en aangesloten bij zeventien redacties van hogeronderwijsmedia. Via HOP belandde het nieuwsbericht op de websites van Advalvas, het universiteisblad van de Vrije Universiteit, en Punt., het medium van Avans Hogeschool.
Wie bedacht de grap?
Dat is onduidelijk.
Wat was de grap?
UvA-werknemers van de vakgroep Brain & Cognition verhuren het slaaplab vanaf nu via AirBnB – althans, dat blijkt uit de advertentie op de Airbnb-website. Het gaat om twee nieuwe kamers met eenpersoonsbedden (great matrasses), een keukentje (nicely furnished) en een badkamer. Tegen speciale rates krijgen toeristen zelfs een slaapanalyse. Goedkoop zijn de kamers niet: een nacht kost 249 euro, al krijg je op 1 en 2 april een korting van 20 procent.
Wie trapte erin?
Ook dat is onduidelijk. Wel maakte actiegroep Pretpark Amsterdam – die aandacht vraagt voor ‘commerciële uitbuiting’ van de stad – zich woedend op Twitter. Die tweet is inmiddels verwijderd.
Wie bedacht de grap?
De Facultaire Studentenraad van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG).
Wat was de grap?
Door traditioneel lage opkomst bij de facultaire studentenraadsverkiezingen op de FMG voert het faculteitsbestuur voor de verkiezingen van 13 tot en met 17 mei een stemplicht in, aldus een persbericht. Wie zich niet eraan houdt krijgt een mindering van één studiepunt of moet verplicht een medezeggenschapscursus volgen, voorlichting geven op bachelordagen of aankomend studenten begeleiden. Voorzitter Evi de Rover van de Facultaire Studentenraad FMG is blij met de regeling. ‘Het klinkt misschien hard om meteen een studiepunt in mindering te brengen wanneer niet wordt gestemd, maar het doel heiligt de middelen. Afgelopen jaar was er bij de FMG sprake van een opkomst van 12,7 procent terwijl wij de grootste faculteit van de UvA zijn. Dat moet veranderen.’
Wie trapte erin?
Onduidelijk – andere media namen het bericht niet over.
Wie bedacht de grap?
Neerlandistiek.nl, een online tijdschrift over taal- en letterkunde onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar Marc van Oostendorp.
Wat was de grap?
Alle Nederlandse universiteiten zouden tezamen besloten hebben om per 1 september een studentenstop in te stellen bij de studies Nederlands. Ieder jaar zouden per universiteit slechts zes nieuwe eerstejaars toegelaten worden. Het tijdschrift citeert zogenaamd een woordvoerder van de Nederlandse universiteiten. ‘Onze managementafdelingen hebben een marketingonderzoek verricht, waaruit blijkt dat juist bij de opleidingen met een numerus fixus de collegebanken uitpuilen. Die kunnen de toestroom bijna niet aan. Dat willen wij bij neerlandistiek ook weer bereiken.’ In het hele artikel steken de schrijvers de draak met rendementsdenken en de nadruk op bètavakken in het hoger onderwijs.
Wie trapte erin?
Buiten een nietsvermoedende Twittergebruiker doorzag iedereen de grap.
Een evergreen, zullen we maar zeggen.