In totaal elf studentenpartijen zullen vanaf 13 mei dingen naar de kiezersgunst van de UvA-studenten. Aan de directe verkiezing voor de Centrale Studentenraad doen maar liefst vijf partijen mee.
Niet eerder deden zo veel partijen mee aan de verkiezing voor de directe zetels in de Centrale Studentenraad (CSR). Die raad telt veertien zetels, waarvan zeven direct wordt verkozen door alle UvA-studenten. De zeven andere zetels zullen worden ingenomen door afgevaardigden van facultaire studentenraden, één van elk der zeven faculteiten. Aan de directe verkiezing van de CSR doen maar liefst vijf partijen mee: UvASociaal, De Vrije Student, Red UvA, Inter en Slaafs. Die laatste twee partijen doen voor het eerst mee.
Inter, dat zich in het bijzonder richt op internationale studenten en vooral een podium was voor studenten van het interdisciplinaire Politics, Psychology, Law & Economics (PPLE), deed eerder alleen mee aan de rechtenfaculteit en Slaafs was tot nu toe alleen actief op de bètafaculteit. Slaafs heeft een ludiek karakter, waarbij gezelligheid troef is. Niet voor niets is het motto van de partij ‘eerlijk, simpel, bier’. Lijsttrekker Parcival Maissan: ‘Door middel van gratis bierborrels proberen we het raadsjaar voor iedereen leuk te maken en contact met de achterban te houden.’
UvASociaal
Jarenlang waren de partijen Mei en UvASociaal de partijen die de directe zetels in de CSR verdeelden, maar Mei bracht zichzelf om zeep door geklungel met te laat aangeleverde kieslijsten en gebrek aan kandidaten. De partij hief zichzelf op en werd daarna als grootste partij afgelost door De Decentralen. Maar ook De Decentralen hief zichzelf op, want de leden vonden het hele medezeggenschapssysteem een lachertje. UvASociaal bleef al die tijd fier bestaan en doet nog steeds mee. UvASociaal-lijsttrekker Hahae Son, student communicatiewetenschap, doet zelfs op twee niveaus mee: zowel op centraal als op facultair niveau. Zij staat dus op twee lijsten.
Opleidingslijsten
Nieuw dit jaar zijn opleidingslijsten, dat wil zeggen dat sommigen opleidingen binnen een faculteit een apart kiesdistricht vormen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Engelstalige bacheloropleiding PPLE, die binnen de rechtenfaculteit een eigen kiesdistrict heeft gevormd, waar alleen partij Inter meedoet. Gevolg: PPLE-studenten kunnen alleen op partij Inter stemmen, en andere rechtenstudenten enkel op De Vrije Student en OpRecht. Beide kiesdistricten hebben een vast aantal zetels binnen de facultaire studentenraad van de rechtenfaculteit.
Iets vergelijkbaars is aan de hand bij de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG). De vier afdelingen binnen de faculteit – sociale wetenschappen, psychologie, communicatiewetenschap en pedagogische & onderwijswetenschappen (POW) – hebben elk een eigen kiesdistrict, waarvan de verkozen leden na de verkiezingen gezamenlijk de facultaire studentenraad vormen. Hoe dat uitpakt is afwachten.
Wel is duidelijk dat POW-studenten niet kunnen stemmen voor de facultaire studentenraad, want aan hun opleiding hebben zich geen kandidaten voor de facultaire studentenraad gemeld en zij kunnen niet stemmen op studenten van een andere opleiding. Studenten sociale wetenschappen kunnen kiezen tussen De Vrije Student en UvASociaal, bij psychologie en communicatiewetenschap doet alleen UvASociaal mee.
De voor POW-studenten gereserveerde zetels in de raad (twee), zullen als restzetels worden verdeeld over de andere opleidingen binnen de nieuwe raad. Vorig jaar deden aan de FMG ook nog de partijen Hervorm FMG en Red UvA mee, maar die zijn afgehaakt. POW-studenten kunnen uiteraard wel stemmen voor de CSR.
Usual suspects
Op meerdere faculteiten doen usual suspects mee, die het overigens jaar op jaar goed doen. We hebben het dan over Lief (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica), List Sefa (Economie & Bedrijfskunde), MFAS (Geneeskunde), Tof (Geesteswetenschappen) en Kies Acta (Acta). Het zijn partijen die alleen op facultair niveau meedoen en daaraan ook hun kracht en kennis ontlenen.
Ook Red UvA is sinds vorig jaar in meerdere raden aanwezig, alhoewel... Eerder deden studenten van die partij mee onder de namen Humanities Rally of Ons kritisch alternatief. Red UvA is, zou je kunnen zeggen, de tegenpartij: men doet louter mee aan de verkiezingen om het hele bestaande medezeggenschapssysteem belachelijk te maken. Red UvA-lijsttrekker bij de CSR Jeanine van den Heuvel: ‘Wij willen niets bereiken in de raad, maar alleen daarbuiten. Door onze afwezigheid in de raad willen wij laten zien dat de medezeggenschap een farce is. Wanneer wij verkozen worden, zullen wij op straat strijden.’
Folia brengt ter gelegenheid van de studentenraadsverkiezingen een speciale papieren editie uit die in de week voorafgaand aan de verkiezingen en in de week zelf wordt uitgedeeld op de verschillende campussen. De studentenraadsverkiezingen vinden plaats van 13 tot en met 17 mei.