Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Medezeggenschap verwerpt hoe UvA de opbrengsten van het leenstelsel wil verdelen
Foto: Wouter van der Wolk (UvA)
actueel

Medezeggenschap verwerpt hoe UvA de opbrengsten van het leenstelsel wil verdelen

Henk Strikkers Henk Strikkers,
24 April 2019 - 16:11

De Centrale Studentenraad en Centrale Ondernemingsraad van de UvA gaan niet akkoord met de manier waarop de universiteit de opbrengsten van het leenstelsel wil investeren. Dat schrijven ze in een brief aan het UvA-bestuur, die in handen is van Folia. Het proces op de Faculteit der Geesteswetenschappen is de raden een doorn in het oog.

Volgens Roeland Voorbergen (voorzitter van de Centrale Studentenraad) is het aan die faculteit, waaraan hij zelf ook studeert, op verschillende manieren misgegaan. ‘Bij Geesteswetenschappen is afgesproken dat de opleidingen zelf plannen mochten maken hoe zij in het onderwijs willen investeren.’ Een voorwaarde was daarbij wel dat de opleidingscommissieEen opleidingscommissie is een advies- en inspraakorgaan dat iedere studie in Nederland moet hebben. Studenten en docenten waken in een opleidingscommissie over de kwaliteit van het onderwijs en de inrichting van het curriculum. om advies gevraagd zou worden.

 

Opleidingscommissies onder druk gezet

Bij een inventarisatie van hoe dat verliep, stuitte de studentenraad van de Faculteit der Geesteswetenschappen op veel problemen. Zo kregen veel opleidingscommissies te weinig tijd om te reageren, waren er soms niet eens gesprekken tussen de opleidingsdirecteur en de opleidingscommissies, en werden sommige opleidingscommissies onder druk gezet.

‘Dan mailde een opleidingsdirecteur bijvoorbeeld: “Dit heb ik bedacht en kunnen jullie daar deze week mee instemmen, anders krijgen we als opleiding helemaal geen geld”’

‘Dat gebeurde bij meerdere studies,’ vertelt Voorbergen. ‘Dan mailde een opleidingsdirecteur bijvoorbeeld: “Dit heb ik bedacht en kunnen jullie daar deze week mee instemmen, anders krijgen we als opleiding helemaal geen geld.”’ Voorbergen noemt het ‘kwalijk’. ‘Juist bij deze gelden, die er zijn omdat de basisbeurs is afgeschaft, is afgesproken dat studenten actief mochten meebeslissen over het doel van de investering. Dat is bij de meeste studies aan deze faculteit duidelijk niet gebeurd.’

 

De studentenraad en ondernemingsraad kunnen echter niet alleen de procedure bij afzonderlijke studies wegstemmen: ze stemmen met alles in, of ze stemmen alles weg. Daarom schrijven ze in de brief dat ze deze zogenoemde kwaliteitsafspraken willen verwerpen, tenzij het UvA-bestuur besluit de procedure bij geesteswetenschappen volgend jaar over te doen.

‘Het zou niet goed zijn als alle faculteiten moeten wachten, omdat één het niet goed heeft gedaan’

Nee, tenzij

Volgens Voorbergen zou het roekeloos zijn om het besluit helemaal weg te stemmen. ‘Op de andere zes faculteiten is het wel goed gegaan. Het zou niet goed zijn als zij niet kunnen gaan investeren omdat een faculteit het niet goed heeft gedaan,’ zegt hij.

 

‘Bovendien vinden we ook dat de geesteswetenschappenfaculteit moet beginnen met geld uitgeven. Daarom stellen we ook voor de voor volgend jaar geplande investeringen wel door te laten gaan. Komend jaar moeten alle opleidingen dan nog eens rustig de tijd nemen om te bespreken waar ze de jaren erna in willen investeren.’

 

Voorbergen verwacht snel met het UvA-bestuur over de brief te gaan praten.

website loading