De UvA moet haar reisbeleid verduurzamen en kan daarbij een voorbeeld nemen aan de Universiteit Gent, schreven zes studentenraden gisteren. Hoe bevalt het nieuwe reisbeleid aan die universiteit?
De belangrijkste aanbeveling van de schrijvers van de brief is het invoeren van een zogeheten groene en oranje lijst. Deze lijsten zijn vorig jaar al ingevoerd door Universiteit Gent. De steden op de groene lijst (binnen zes uur te bereiken) mogen enkel per bus of trein worden bezocht. Bij steden op de oranje lijst (zes á acht uur reizen) wordt het sterk afgeraden om het vliegtuig te nemen.
Ondanks de nodige weerstand tegen het nieuwe reisbeleid van Universiteit Gent, is de invoering erg vlot gelopen, vertelt Riet van de Velde, afdelingshoofd Milieu bij Universiteit Gent. ‘Slechts twee mensen hebben afgelopen jaar gevlogen naar een stad op de groene lijst,’ zegt ze. Ze hoeven echter niet bang te zijn voor ontslag of een boete, want de universiteit verbindt geen consequenties aan het vliegen naar een groene stad.
Van de Velde is ook erg tevreden over hoe wetenschappers reizen naar de steden op de oranje lijst: ‘We zien dat een merendeel van de medewerkers hier besluit om de trein te pakken en het vliegtuig te laten staan.’
Kostenstijging
Bij UGent hebben ze geen grote kostenstijging gezien doordat medewerkers vaker de trein nemen. ‘Misschien komt het doordat medewerkers toch al geen gebruik maakten van budgetvluchten, dan is er geen groot prijsverschil tussen vliegen of treinen. Het gaat meestal om verschillen van minder dan honderd euro per reis, die zijn te overzien.’
Tegelijkertijd kiezen bovendien steeds meer medewerkers ervoor om niet te reizen en een video-afspraak in te plannen. Van de Velde weet niet of dit komt door het nieuwe reisbeleid. Het kan volgens haar ook komen doordat men sowieso bewuster en duurzamer probeert te leven.
CO2-compensatie
De raden van de UvA pleiten in de brief ook voor CO2-compensatie gefinancierd door de universiteit. In Gent werken ze momenteel samen met CO2-logic om de uitstoot van vliegreizen te compenseren. ‘Helaas is het geen echte compensatie, de CO2-uitstoot helemaal compenseren zou zeven keer zoveel kosten als wat we nu doen,’ vertelt Van de Velde. ‘Maar het wordt wel voor een deel gecompenseerd.’
In Gent proberen ze het reisbeleid continu te verbeteren. Zo denken ze bijvoorbeeld na over een koolstofbudget voor vakgroepen. Dat zou inhouden dat medewerkers van elke vakgroep een maximale hoeveelheid CO2 krijgen die ze mogen uitstoten met vliegreizen. Wel mogen medewerkers van UGent nog steeds zelf kiezen of ze businessclass willen reizen of niet. Als het aan de raden van de UvA ligt, is dat bij de UvA straks niet meer mogelijk omdat reizen in businessclass zorgt voor relatief meer CO2 uitstoot.