Een kleine honderd docenten en een handjevol studenten waren gisteren aanwezig bij de opening van het hogeschooljaar van het Domein Economie & Management. Na getrakteerd te zijn op een peer-wodkacocktail en truffelpopcorn mocht het publiek direct de vragen beantwoorden van gastvrouw Anouschka Laheij. Waarom waren de docenten hier vandaag naartoe gekomen? De antwoorden varieerden van ‘afgelopen donderdag had ik geen tijd’ tot ‘eigenlijk weet ik niet waarom ik hier ben’. De presentatrice liep direct naar een student. ‘Wat vind je er van dat deze docenten geen idee hebben waarom ze hier zijn?’ De student vond het ‘wel raar’.
Domeinvoorzitter Ineke van der Linden opende de bijeenkomst met het heugelijke nieuws dat er op papier 5800 aanmeldingen zijn, hoewel dat getal in werkelijk lager ligt; en dat de gebouwen vol zitten, hoewel aan alle veiligheidseisen wordt voldaan. Verder dan dat feliciteerde het domein zichzelf echter niet. De thema’s voor het komende jaar zijn studiesucces, studententevredenheid en organisatie-ontwikkeling, maar het codewoord was, in navolging van
de speech die rector Jet Bussemaker vorige week op de HvA-brede opening hield, kwaliteit.
Er komt een HvApp voor betere communicatie over roosters en studentenzaken (‘dan moet die studententevredenheid wel omhoog schieten,’ meent Van der Linden), en ook de communicatie met docenten moet beter. Daarom was er een interactieve programmering, waarbij docenten werden aangemoedigd vragen te stellen aan het managementteam.
In een filmpje introduceerde rijzende HvA-ster
Quincy Vroom het programma Sturen Op Studiesucces (SoS). Studenten noch docenten bleken te weten waar de afkorting voor staat, en daarom legde projectleider Peter Sep het nog een keer uit. Hij benadrukte dat betere intakegesprekken en een beter beeld van de zwakkere studenten veel van de huidige problemen kunnen oplossen. Deelprojectleider Gerard Drukker beaamde dit, en belichtte de verschillende thema’s die SoS aanpakt, zoals reken- en taalvaardigheid en ‘multiculturele docentcompetenties’.
Een nieuwer initiatief in de jacht naar kwaliteit zijn de resultaatverantwoordelijke teams (rvt’s). Opleidingsmanager Anjo Smits verklaarde de pilot tot een succes. ‘Ik bepaal het einddoel, en hoe ze er komen moeten ze verder zelf maar uitzoeken’. Vervolgens nam het managementteam inclusief Van der Linden plaats op vijf hoge krukken, om vragen uit de zaal te beantwoorden. Daarvoor konden docenten bij binnenkomst hun vraag op een post-it schrijven en die op de jurk van een model in post-it-jurk plakken. ‘Dat het anoniem is, helpt wel’, merkte een docente sportmarketing na afloop op.
De vragen op de briefjes gingen wederom veelal over kwaliteit. Hoe waarborg je bijvoorbeeld de kwaliteit van de rvt’s? En kan een student wel de kwaliteit van zijn eigen opleiding beoordelen? De vijf aanwezige studenten, hierheen gestuurd voor een opdracht, dachten van wel.
Tenslotte werd de nieuwe huisstijl van de HvA nog gepresenteerd en toen kon de borrel beginnen. De docente sportmarketing begreep de discussies rondom de rvt’s en kwaliteit wel. ‘Het is logisch dat er bij zoiets nieuws spanning is, en een beetje weerstand. Iedereen heeft er voor de zomer al mee te maken gekregen, nu leeft het.’ De teams zijn nu nog in de pilotfase, maar als er straks budget voor moet komen zal dat onrust veroorzaken. ‘Weer een nieuwe managementlaag erbij, denkt men dan. Of het de oplossing zal zijn voor de huidige problemen aan de HvA? Ik ben benieuwd.’