NRC heeft in hoger beroep de zaak gewonnen die een vertrokken hoogleraar arbeidsrecht aan de UvA tegen de krant had aangespannen. Dat meldt de krant. Het dagblad mag de naam van de hoogleraar nu noemen in zijn berichtgeving.
De hoogleraar vertrok vorig jaar van de UvA nadat uit een onderzoek was gebleken dat hij jarenlang zijn macht misbruikte en ‘meerdere hiërarchisch ongelijkwaardige relaties aangegaan met vrouwelijke studenten en vrouwelijk personeel op de faculteit’. Dit gebeurde in een periode van tien tot vijftien jaar. Ook was sprake van manipulatief gedrag, zo melden bronnen aan Folia.
Zoals we in ons stuk in januari schreven, is het in dit soort zaken zoeken naar een misschien wel niet-bestaande balans tussen openbaarheid enerzijds en de bescherming van de privésfeer van de ex-hoogleraar en de mensen die in zijn professionele omgeving werkten anderzijds. Daarbij was een belangrijk argument dat wij niet de rol van rechter wilden aannemen.
Nu, in december 2019, heeft echter een rechter geoordeeld dat het recht op vrije meningsuiting van NRC in deze zaak zwaarder weegt dan de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de ex-hoogleraar en dat de krant in zijn recht staat om de naam te noemen.
Aangezien de naam daarmee publieke informatie is geworden, en wij in dit artikel verwijzen naar het bericht op de website van NRC waarin de naam van de hoogleraar is genoemd, is er in onze ogen iets wezenlijks veranderd in de balans die we proberen te zoeken. Daarom hebben wij besloten om in dit artikel de naam van de hoogleraar te noemen. In oude artikelen voeren wij geen veranderingen door.
Folia schreef in januari 2019 al over deze zaak, maar besloot destijds geen naam te noemen, omdat we het niet onze taak vonden om op de stoel van de rechter te gaan zitten of om zelf een schandpaal neer te zetten.
In mei publiceerde NRC een grote reconstructie van de jaren waarin de hoogleraar aan de UvA werkte. Een dag ervoor won ex-hoogleraar Ronald Beltzer echter een kort geding dat hij tegen de krant aanspande, waarna de kop van het artikel ‘Bij hoogleraar B. moesten de vrouwen hakken dragen’ werd.
Journalistieke consequenties
In hoger beroep overweegt het Hof nu dat het recht ‘op vrije meningsuiting van NRC’ zwaarder weegt dan het recht van de betreffende hoogleraar ‘op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer’. NRC-hoofdredacteur René Moerland zegt in zijn krant: ‘Het ging ons om de journalistieke consequenties die het belang van deze zaak overstijgen. Media moeten de naam kunnen noemen van een publieke persoon wanneer aanwijzingen voor wangedrag of betrokkenheid bij misstanden voldoende kunnen worden vastgesteld.’
De krant laat weten de naam niet aan te passen in oude berichtgeving, maar in nieuwe berichten wel de volledige naam van de hoogleraar te noemen.