Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Dit zijn de zeven genomineerden voor de UvA-scriptieprijs
Foto: Monique Kooijmans (UvA)
actueel

Dit zijn de zeven genomineerden voor de UvA-scriptieprijs

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
26 February 2020 - 13:06

Zeven UvA-studenten van zeven verschillende faculteiten zijn genomineerd voor de UvA-scriptieprijs 2020. Ze onderzochten onder meer het effect van klimaatverandering op de Europese economie, vaderschap in relatie tot het arbeidsproces, en de Rwandese genocide.

In de lijst met genomineerden komen diverse onderwerpen voorbij. Zo onderzoekt Philipp Günther (rechtsgeleerdheid) de bias in internationaal juridische beoordelingen door groepsdenken. Eva Kuijpers (tandheelkunde) onderzoekt verbanden tussen mondbacteriën en bloeddruk bij oudere obesitaspatiënten met diabetes-type 2 en Dieuwke Zwier (maatschappij & gedrag) stortte zich op het thema ‘vaderschap’ in relatie tot het aantal uren dat mannen werken en de consequenties daarvan binnen het gezin. Student holocaust- & genocidestudies Amira Francesca Freeman vergeleek het winnen van gevechten met het winnen van de oorlog tijdens de Rwandese genocide van 1994.

 

Andere genomineerden zijn Thomas Engelsma (geneeskunde) over de determinanten bij de besluitvorming over veranderingen in de zorg, Benjamin Hattemer (economie & bedrijfskunde) over het effect van klimaatverandering op de Europese economie en Sindy Löwe (natuurwetenschappen, wiskunde & informatica) over een nieuwe methode voor deep learning.

 

Prijzen

De inzendingen zijn beoordeeld op wetenschappelijke kwaliteit en originaliteit. De juryleden – de zeven decanen van de faculteiten – hebben de voorselectie gemaakt en kiezen uiteindelijk een winnaar. Die wordt bekendgemaakt tijdens de Universiteitsdag op 4 april. Juryvoorzitter is dit jaar geesteswetenschappendecaan Fred Weerman. Schrijver Abdelkader Benali presenteert de uitreiking. De winnaar van de UvA-scriptieprijs krijgt drieduizend euro, overige facultaire winnaars krijgen ieder duizend euro.

 

April

De Universiteitsdag vindt normaalgesproken altijd plaats in juni, maar is dit jaar bij wijze van pilot met twee maanden vervroegd. Adjunct-directeur alumnirelaties en Universiteitsfonds Albert Goutbeek zegt dat dit is gebeurd op verzoek van bezoekers en sprekers. ‘Wij hoorden van hen dat zij het moment in juni niet ideaal vonden, vanwege de algehele drukte tegen het einde van het collegejaar, en het feit dat er in die periode ook veel andere activiteiten zijn op zaterdagen. We willen daarom kijken hoe het bevalt om de dag in april te houden.’ Op basis van de ervaring van dit jaar wordt bekeken of de Universiteitsdag volgend jaar ook weer in april wordt gehouden of op een ander moment.

website loading