De ecologische voetafdruk van vergaderingen moet kleiner, vinden ze bij Amsterdam Young Academy (AYA). Koffie uit Ethiopië en thee uit Sri Lanka is te milieubelastend en kan prima worden vervangen door koffie van cichorei en thee van kruiden uit de berm.
Umberto Olcese is universitair docent neurowetenschappen en lid van AYA. ‘De duurzaamste optie is natuurlijk thuisblijven en via Skype vergaderen. Op die manier hoeven mensen niet in de auto, de trein of nog erger in het vliegtuig te stappen. Maar alle collega’s in een vergaderzaal bij elkaar hebben heeft wel voordelen, zoals de mogelijkheid te kunnen netwerken.’ Om die reden hebben de leden van AYA de gids voor de duurzame vergadering in het leven geroepen.
In deze gids wordt beschreven hoe een duurzame vergadering kan worden vormgegeven. AYA heeft als eerste doel om de milieuvriendelijkere vergaderoptie op de UvA en de VU aanbieden in het rijtje cateringconcepten waaruit nu alleen nog regular en fancy kan worden gekozen, zegt Olcese. De duurzame optie zal nog altijd een koffiepauze, postersessie en een borrel omvatten maar de huidige producten worden vervangen. In de plaats voor koffiebonen uit Ethiopië wordt koffie van Nederlandse cichorei geschonken. De wijn komt van een wijngaard in Amstelveen, het bier is gemaakt van aardappelschillen of oud brood en de lunch is volledig veganistisch. Het printwerk wordt bij een ecologisch verantwoord bedrijf afgedrukt en de deelnemers wordt gevraagd hun manier van reizen op te geven om zo bewustwording te creëren.
Flink duurder
De duurzame optie wordt waarschijnlijk tevens de duurste optie, zegt Olcese. De kosten voor dertig deelnemers bedragen namelijk 1.500 euro ten opzichte van de 600 euro van de ‘normale’ optie. Deze prijstoename uitdrukken in CO2-reductie is voorlopig nog niet mogelijk, vertelt Olcese. ‘We zijn momenteel op zoek naar een student van Future Planet Studies die onderzoek zal doen naar het verschil dat onze productkeuze maakt. Over een aantal maanden hopen we een uitspraak te kunnen doen over hoeveel duurzamer onze vergadering precies is.’
Als de UvA akkoord gaat kan de duurzame vergadering vanaf september worden aangeboden aan het UvA-personeel. Daarna zouden volgens Olcese de VU en de HvA moeten volgen. Verder in de toekomst ziet Olcese ook de kans om de gemeente Amsterdam aan boord te krijgen om daar de vergadercultuur onder groene handen te nemen.