Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Enter de flexplek in het Kohnstammhuis

Annemarie Vissers Annemarie Vissers,
13 September 2011 - 10:12
Met man, macht en kracht werd de afgelopen zomer gewerkt aan de inrichting van het Kohnstammhuis en Theo Thijssenhuis. Inmiddels is het zover, studenten, docenten en medewerkers hebben hun intrek genomen. Maar aan al die flexibiliteit moeten ze nog wel wat wennen.

Het ís natuurlijk wat oenig: mobieltjes voor het complete DOO- en DSZ-personeel aanschaffen, die tevens alle vaste lijnen vervangen, en dan nog geen bereik hebben. ‘Ik moet even in een nisje bij het raam gaan zitten want met wat geluk heb ik daar wel bereik,’ zegt Marjolein Kaak, afdelingshoofd onderwijs van de dienst studentenzaken. ‘Ze zijn ermee bezig bij Vodafone, is mij verteld.’ Dat daarna de verbinding gevaarlijk gaat kraken, stipt meteen het probleem aan.

Na heel wat gehak, gesloop en gehamer is het eindelijk zover in het Kohnstammhuis: werk- en studieruimtes voor studenten zijn zo veel mogelijk gemixt met werkplekken van medewerkers. En daarbij: geen vaste werkplekken meer voor collegae. Enter de flexplek. Bij de dienst Studentenzaken begon het Nieuwe Werken drie jaar geleden als een proef, ook het Domein Onderwijs & Opvoeding is inmiddels om.

Of er nu wel of geen telefoonbereik is, sommige docenten laten rustig het plastic om de hippe HTC zitten. Een – verder overigens dolenthousiaste – medewerker: ‘Dat betekent dus ook dat ze onbereikbaar zijn voor studenten.’ Kaak is ‘met stomheid geslagen’ : ‘Het is potverdorie 2011. Dat kan eigenlijk alleen maar betekenen dat er docenten zijn die daar zelf geen enkele moeite voor hebben gedaan. Vanuit de IT-afdeling is er enorm veel hulp en scholing aangeboden.’ Nog steeds, volgens het afdelingshoofd. ‘Ik had problemen met de dockingstations. Dan deden ze het wel, dan weer niet. Dat werd binnen tien minuten opgelost.’

Door het Nieuwe Werken is er in zowel het Kohnstammhuis als het Theo Thijssenhuis zijn de desktops zowat op twee handen te tellen. ‘Er mogen hier wel wat meer computerlokalen komen,’ klaagt Yassin Elouardani (20, tweedejaars lerarenopleiding geschiedenis) die bijval krijgt van de medewerker. ‘Men gaat er dus meteen van uit dat alle studenten een laptop hebben. ‘ Kaak vindt dat een vrij normale gedachtegang. ‘Ik kan me voorstellen dat studenten, die jarenlang een mediatheek gewend waren, even moeten wennen. Maar tegenwoordig moet iedere student anytime, anyplace met any device kunnen omgaan.

Volgens Sjaak Lammerts, bedrijfsvoerder van het domein, heeft de hogeschool nu eenmaal gekozen voor deze vorm van werken. ‘Om toch tegemoet te komen aan de wens van studenten zijn er vanaf deze week laptops te leen bij de servicebalie.’ De bedrijfsvoerder voegt er aan toe dat er op vier verdiepingen, extra computers zijn geplaatst. Voor de docenten die de smartphone niet begrijpen of willen gebruiken heeft Lammerts een alternatief. ‘Ruil ze in voor een gewone mobiele telefoon, er staan nog genoeg medewerkers op de wachtlijst.’

Met medewerking van Jeff Pinkster.

Lees ook het stuk dat redacteur Annemarie Vissers eerder schreef over het Nieuwe Werken (pdf).
website loading