Niet alleen studenten en medewerkers komen op 1 september fysiek terug naar de UvA, ook de cateraar is weer present. Er komt meer vegetarisch aanbod, verzekert Liesbeth Nijhuis van cateraar Cirfood. En in de loop van de komende maanden komen de tientallen onderaannemers ook weer terug.
Overal op de UvA-campussen wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de heropening van de restaurants, die aflopen jaar vrijwel continu gesloten zijn geweest wegens corona. Maar sinds de persconferentie van 13 augustus lopen koks, kassamedewerkers en anderen zich warm voor de echte heropening van de mensa’s. Een enkele cateringlocatie is nu al open, maar het merendeel opent volgende week of in de week van 6 september, al blijven een aantal cateringlocaties – onder meer Academische Club, Museumcafé en Maagdenhuis – om logistieke redenen voorlopig nog gesloten.
‘Normaal’
‘We zijn heel, heel blij. Heel fijn dat we eindelijk weer terug kunnen naar “normaal”,’ zegt Liesbeth Nijhuis, districtsmanager van Cirfood. Helemaal ‘normaal’ zal het overigens nog niet zijn: de anderhalve meter verdwijnt weliswaar, maar de mondkapjes zullen nog zichtbaar zijn en er mogen niet meer dan 75 mensen in binnenruimtes verkeren. Niettemin zwaaien de deuren weer open en staat Cirfood klaar om iedereen weer van eten en drinken te voorzien.
Cateringlocatie De Brug op de REC is daarbij overigens gehalveerd: er is de afgelopen tijd een glazen wand midden in de ruimte gezet, waarbij de catering is afgescheiden van een aparte ruimte voor bijeenkomsten van de FMG.
(Lees verder onder de afbeelding)
Huurkorting
Het kalenderjaar 2020 was een loodzwaar jaar voor UvA-cateraar Cirfood: er was grotendeels geen kip te bekennen op de campussen en dus ook geen droog brood te verdienen, afgezien van de catering van een sporadische vergadering en/of kleine feestjes op anderhalve meter afstand. Cirfood kon uiteraard gebruik maken van de NOW-regeling van de Rijksoverheid, maar kreeg daarnaast een huurkorting van 52.841 euro van de UvA.
Het huidige kalenderjaar is tot nu toe eveneens slecht verlopen en daarom heeft Cirfood ook over het eerste half jaar van 2021 een huurkorting aangevraagd. ‘Hoeveel dit is kan ik nog niet zeggen, want dat zijn we nog aan het uitwerken,’ zegt Bert Zwiep (hoofd inkoop van de UvA). ‘We schelden de huur in elk geval niet kwijt, want Cirfood heeft de afgelopen periode niet veel, maar na de gedeeltelijke versoepelingen, wel enige omzet kunnen draaien.’
Vorig jaar werd het contract tussen de UvA en Cirfood verlengd, maar daar werd wel een voorwaarde aan verbonden: er moest meer en beter worden voorzien in de duurzaamheidswensen van de klanten. Daar kwam natuurlijk niet veel van terecht, want de klanten waren er niet. ‘Maar die komen er nu wel, dus hebben we besloten Cirfood tot 1 januari de tijd te geven om aan de voorwaarden te voldoen. Als dat is gelukt zal het contract definitief worden verlengd met vijf jaar, anders gaan we een nieuwe aanbesteding voorbereiden,’ zegt Zwiep.
Vega
Cirfood is druk bezig om aan de voorwaarden te voldoen, vertelt Nijhuis. ‘We hebben de afgelopen periode gebruikt om veel veranderingen door te voeren,’ zegt Nijhuis. ‘Zo hebben we ons vegetarisch assortiment flink uitgebreid. Daarnaast hebben we compleet nieuwe software geïnstalleerd voor kassa en backoffice. De klanten merken daar niets van, maar wij kunnen de verkoopgegevens nu nog beter in kaart brengen, zodat we ons assortiment nog beter op de klant kunnen afstemmen en dus ook het afval verder kunnen beperken.’
Nijhuis geeft ook hoog op van een nieuw marketingconcept dat Cirfood heeft bedacht, de zogenoemde “in-store communicatie”. ‘Daarbij maken we bijvoorbeeld duidelijk hoeveel CO2-uitstoot bepaald beleg genereert,, en dat je zulk beleg dus beter niet of beter wel kunt nemen. Ook gaan we aangeven welke producten “brandstof voor de body” zijn en welke producten langzame en snelle koolhydraten bevatten. Een appel bevat bijvoorbeeld langzame koolhydraten, witte rijst juist snelle. Bij snelle koolhydraten heb je sneller weer trek, terwijl je dat misschien niet wil. Op allerlei manieren gaan we in onze communicatie duurzaamheidsaspecten betrekken.’
Onderaannemers
Ook de onderaannemers met hun eettentjes – die vorig jaar als eersten moesten vertrekken wegen gebrek aan klandizie – komen terug op de campussen. ‘Het zijn niet allemaal dezelfde ondernemers en ze zullen er ook niet allemaal gelijk volgende week staan, maar ze komen terug,’ zegt Nijhuis. ‘We hadden er altijd een stuk of vijfentwintig, maar ik hoop dat het er nu meer zullen zijn, want ik vind het een geweldig concept. Ik hoop dat het voor 1 januari lukt. We beginnen op korte termijn met de selectie en ook daarbij geldt dat we gaan letten op duurzaamheid, lokale beschikbaarheid van de aan te bieden producten en als het kan vernieuwend en hip.’