Het kabinet neemt maatregelen om mensen met lage- en middeninkomens tegemoet te komen voor stijgende energieprijzen, maar studenten kunnen geen aanspraak maken op toelage. Studentenbonden zijn boos. ‘Studenten mogen niet aan hun lot overgelaten worden.’
In het wetvoorstel staat dat jongeren tussen de 18 en 21 jaar beroep moeten doen op hun ouders voor financiële hulp omdat ouders een wettelijke onderhoudsplicht hebben. Daarnaast is de woonsituatie van jongeren in deze leeftijdsgroep erg divers: sommige wonen nog thuis, andere wonen op kamers of in een appartement waarbij zijn wel hun eigen energierekening moeten betalen. Daarom staat in het wetsvoorstel dat gemeenten regelingen kunnen treffen om studenten te helpen.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageert kritisch. ‘Er zijn veel ouders die niet eens hun eigen energierekening kunnen betalen, laat staan dat zij hun kinderen kunnen helpen. De compensatie is bedoeld voor de laagste inkomens, maar juist de studenten uit de armste gezinnen worden nu niet geholpen’, stelt voorzitter Ama Boahene.
Wat betreft de gemeentelijke hulp vreest de LSVb dat gemeenten hier niet de ruimte en financiële middelen voor hebben. Boahene moet het kabinet eerst kijken naar wie de compensatie het meest nodig heeft nodig heeft en daarna pas de naar hoe de regelingen het best kunnen worden vormgegeven. ‘Dat het uitwerken van een compensatieregeling lastig is, mag niet betekenen dat studenten aan hun lot worden overgelaten.’
Eerder bleek dat ook sommige Amsterdamse studenten gedupeerd zijn door hogere energieprijzen, zoals studenten die huren bij particuliere woningeigenaars. Woningcorporaties zoals Duwo en Lieven de Key hebben langlopende energiecontracten waardoor studenten die onder deze corporaties huren geen last hebben van hoge energierekeningen.
Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft dit wetsvoorstel gedaan vanwege de stijgende energierekeningen. Begin 2022 betaalde een gemiddeld huishouden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 86 procent meer aan energie dan een jaar daarvoor. Dit komt door een ongelukkige samenloop van omstandigheden waardoor de prijzen van gas en elektriciteit zijn gestegen. Inmiddels raken door de Oekraïne-oorlog gasprijzen recordhoogtes op Europees niveau. Door de harde sancties richting Rusland is de vrees dat de gasprijzen verder ontregeld raken.