Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
UvA start zoektocht naar nieuwe rector magnificus
Foto: Teska Overbeeke (UvA)
actueel

UvA start zoektocht naar nieuwe rector magnificus

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
8 April 2022 - 09:21

Over drie maanden vertrekt Karen Maex als rector magnificus van de UvA. Of er tegen die tijd een vervanger is, is nog niet bekend, maar het begin is er. De sollicitatieprocedure is gestart met de plaatsing van de advertentie. Kandidaten kunnen sinds deze week solliciteren. Deadline: 3 mei.

‘Een bruggenbouwer die de decanen, de geledingen binnen de UvA en externe organisaties en bedrijven verbindt, iemand die de voordelen onderkent en benut van een decentraal ingerichte organisatie zonder de gemeenschappelijkheid uit het oog te verliezen, iemand met ruime ervaring met het leiden van complexe (verbeter)processen in onderwijs en onderzoek.’ Iemand die ‘duurzaamheid, rechtvaardigheid, gelijke kansen en sociale veiligheid’ hoog in het vaandel heeft en aantoonbare affiniteit met medezeggenschap.

De rector weet ‘te inspireren en te overtuigen en is toegankelijk voor studenten en medewerkers’

Onberispelijke reputatie

Natuurlijk iemand met een onberispelijke reputatie in wetenschap en bestuur én iemand die ‘een actieve bijdrage levert aan actuele kwesties zoals huisvesting, studenteninstroom en bekostigingsproblematiek’. De rector weet daarnaast ‘te inspireren en te overtuigen, onderhoudt een open communicatie en is toegankelijk voor studenten en medewerkers.’

Rector magnificus

De rector magnificus maakt onderdeel uit van het bestuur van de universiteit, samen met de bestuursvoorzitter (Geert ten Dam) en een algemeen bestuurslid (Jan Lintsen). De drie bestuursleden verdelen onderling de taken, maar in grote lijnen is de rector magnificus inhoudelijk verantwoordelijk voor het onderwijs en het onderzoek aan de universiteit. Je kunt alleen rector magnificus worden als je hoogleraar bent, of benoembaar bent als hoogleraar.

Ziehier in een notendop het profiel van de nieuwe rector magnificus van de UvA, naar wie deze week de zoektocht is gestart met het online zetten van de vacature die open valt door het vertrek van Karen Maex, die half juli de UvA verlaat en terugkeert naar Vlaanderen.

 

Er is een sollicitatiecommissie opgetuigd van zes personen, van wie twee namens de medezeggenschap (een student uit de studentenraad en een medewerker uit de ondernemingsraad), twee namens de Raad van Toezicht (in elk geval voorzitter Marise Voskens), een lid van het college van bestuur (bestuursvoorzitter Geert ten Dam) en een decaan. Voor de vervulling van deze rectorsfunctie wordt samengewerkt met Chasse executive search in Den Haag, dat de selectieprocedure begeleidt.

 

Topinkomen

Om te voorkomen dat over twee jaar gelijktijdig moet worden gezocht naar twee nieuwe CvB-leden komt het wellicht goed uit dat Maex eerder vertrekt dan gepland. Haar benoeming zou net zoals die van bestuursvoorzitter Geert ten Dam midden 2024 aflopen, maar op 15 juli neemt ze voor het laatste de trein naar Leuven. Of de nieuwe rector dan al is gevonden hangt mede af van het verloop van de sollicitatieprocedure.

 

De bedoeling is dat de nieuwe rector start op 1 september en ‘zo mogelijk eerder’. Het salaris dat de nieuwe rector gaat verdienen is gebonden aan de Wet normering topinkomens (WNT), waarbij het ‘algemeen bezoldigingsmaximum’ van toepassing is. In 2020 lag het salaris van rector magnificus Karen Maex op iets meer dan 200.000 euro. De rector magnificus wordt benoemd voor vier jaar met een mogelijke herbenoeming van nog eens vier jaar.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

De officiële presentatie van bestuursvoorzitter Geert ten Dam en rector magnificus Karen Maex (r) aan de academische gemeenschap in 2016
Foto: Daniël Rommens
De officiële presentatie van bestuursvoorzitter Geert ten Dam en rector magnificus Karen Maex (r) aan de academische gemeenschap in 2016

Intern

Gebruikelijk aan de UvA (en aan de meeste universiteiten) is dat de rector magnificus wordt gerekruteerd uit eigen gelederen, ook als wordt gekeken naar de afgelopen vijfentwintig jaar: Karen Maex (2016-2022, hoogleraar/decaan), Dymph van den Boom (2007-2016, hoogleraar/decaan), Paul van der Heijden (2002-2007/hoogleraar), Jaap Franse (1997-2002/hoogleraar). Zo bezien kan er binnenkort maar zo een UvA-hoogleraar of decaan uit de hoge hoed worden getoverd om rector magnificus te worden.

 

Eén vrouw

Er is de UvA veel aan gelegen om de procedure beter te laten verlopen dan de procedure waarna Karen Maex rector werd. Inmiddels is het zes jaar geleden dat er werd geworven voor een nieuwe rector magnificus. Het waren de turbulente nadagen van de Maagdenhuisbezetting waarin gelijktijdig een nieuwe bestuursvoorzitter werd geworven: men zocht een vervanger voor de weggestuurde voorzitter Louise Gunning en de met emeritaat vertrekkende rector Dymph van den Boom. Het werd een helse sollicitatieprocedure met voor elke functie een zeer uitgebreide sollicitatiecommissie van maar liefst negen mensen van zowel UvA als HvA, waarmee toen nog een bestuurlijke samenwerking bestond. In beide commissies zat bovendien maar één vrouw.

De namen van Maex en Ten Dam stonden nog tijdens de procedure op de voorpagina van NRC

In de krant

De wervingsprocedure werd een drama, mede door de uitgebreide selectiecommissies, die zo uitgebreid waren dat de kans dat er ‘gelekt’ zou worden groot was. Het gebeurde prompt: de hele procedure – begeleid door executive search bureau Egon Zehnder op de Zuidas – lekte uit, waardoor de namen van Maex en Ten Dam nog tijdens de procedure op de voorpagina van NRC stonden, inclusief een sfeerverslag van sollicitatiegesprekken en de namen van de afgewezen kandidaten.

 

Ook bleek dat Maex en Ten Dam beiden hadden gesolliciteerd op de functie van rector, waarna er werd geschoven en Ten Dam op de voorzittersstoel terecht kwam. Wie de schuld had aan het lekken is nooit opgehelderd. Toenmalig voorzitter van de Raad van Toezicht, wijlen Atzo Nicolaï, wilde de zaak tot op de bodem uitzoeken, maar dat is er nooit van gekomen.

website loading