De studentenpartijen UvASociaal, 020, Inter, OpRecht, ListSefa en DVS hebben afspraken gemaakt over onderlinge gedragsnormen waaraan ze zich tijdens de campagnetijd van de studentenraadsverkiezingen zullen houden. Vorig jaar weigerde een meerderheid van de partijen nog zo’n Fair Play Agreement te tekenen.
Na bemiddeling van de Asva studentenvakbond en de Centrale Studentenraad (CSR) hebben de partijen een gezamenlijk campagneakkoord gesloten. Daarin zijn gedragsnormen vastgesteld waaraan de partijen zich tijdens de studentenraadsverkiezingen zullen houden. Zo mogen partijen geen desinformatie verspreiden en mogen partijleden geen campagnemateriaal van andere partijen vernielen. Ook mogen tijdens de campagne geen colleges worden verstoord.
Handhavingscommissie
Nu fysiek campagnevoeren na twee coronajaren weer mogelijk is, bestond meer animo om ‘een volgende hoofdstuk in te slaan in de democratisering van de universiteit,’ zegt Asva-vicevoorzitter Jules Declerieux. ‘Het is mooi om te zien dat onze gemeenschap weer gezamenlijk bereid is zich aan eerlijke verkiezingen te committeren.’ Naast het akkoord wordt ook een onafhankelijke handhavingscommissie opgetuigd die zich moet uitspreken over schendingen van het akkoord en sancties kan opleggen.
Eerder liepen onderhandelingen over een zogenoemde Fair Play Agreement meermaals spaak: partijen zagen het nut van zo’n overeenkomst niet in of voelden zich persoonlijk aangesproken. In een eerdere Fair Play Agreement stond bijvoorbeeld dat geen geld van derde partijen gebruikt mag worden. Dat laatste leidde in 2020 tot een rechtszaak: kandidaat Tammie Schoots wilde dat de verkiezingsuitslag ongeldig werd verklaard omdat ze het vermoeden had dat sommige campagnebudgetten groter waren dan het bedrag dat de UvA beschikbaar had gesteld. Dit punt wordt nu niet in het akkoord genoemd.
De campagne van de studentenraadsverkiezingen loopt van 19 april tot 20 mei.