Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Tussentijdse opkomst verkiezingen studentenraad stabiel zeer laag
Foto: Bob Bronshoff (UvA)
actueel

Tussentijdse opkomst verkiezingen studentenraad stabiel zeer laag

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
18 May 2022 - 13:56

Halverwege de studentenraadsverkiezingen van deze week is de opkomst stabiel laag, eigenlijk net als vorig jaar. Maar toen zaten we in corona-tijden en kon corona nog als excuus worden gebruikt. Nu niet. Studenten kunnen nog tot vrijdag 23.59 uur stemmen en de opkomst opkrikken.

Uit een tussentijdse peiling van het centraal stembureau blijkt dat de opkomst bij de studentenraadsverkiezingen opnieuw zeer laag is, net als vorig jaar. Uit een peiling van vanmorgen kwart over elf bleek dat toen nog maar 6,4 procent van de studenten zijn of haar stem had uitgebracht voor de centrale studentenraad. Evenals voorgaande jaren zijn PPLE-studenten het trouwst als het gaat om het aanklikken van de stemlink: bijna een derde heeft zijn stem al uitgebracht.

 

Communicatiewetenschap en PPLE

Op bijna alle faculteiten en bij alle districten is de opkomst tot nu toe laag tot zeer laag, in de meeste gevallen flink onder de tien procent. Alleen het kiesdistrict Social Sciences benadert de tien procent, en de rechtenfaculteit zit er net iets boven (11,5). Het kiesdistrict communicatiewetenschap scoort het allerlaagst met een opkomst van 3,8%. Een positieve uitzondering wordt traditiegetrouw gevormd door de opleiding Politics, Psychology, Law & Economics (PPLE) met een opkomst van 30,8%, wel iets lager dan vorig jaar trouwens (35,4%), maar toen werd er ook later in de week gepeild.

 

UvASociaal

Het is moeilijk te zeggen wat de invloed is van de diskwalificatie van UvASociaal, die zichzelf hors concours plaatste door de lijsten te laat aan te leveren. Daardoor is er simpelweg minder te kiezen, wat het wellicht minder aantrekkelijk maakt om naar de stembus te gaan. UvASociaal had in totaal vijf lijsten te laat aangeleverd, met in totaal 53 kandidaten. Die vallen nu allemaal buiten de boot. Daardoor kan er bijvoorbeeld in het kiesdistrict psychologie maar op één partij worden gestemd.

 

Geneeskunde

Bij de opleiding geneeskunde vinden dit jaar geen verkiezingen plaats omdat er niet voldoende kandidaten op de kieslijsten staanGeneeskunde kent twee kiesdistricten met een gezamenlijk aantal zetels van tien: zeven voor bachelorstudenten en drie voor masterstudenten (die coschappen lopen). De masterstudenten hadden geen enkele kandidaat op de been gebracht, waardoor hun zetels nu worden ingenomen door bachelorkandidaten. In totaal zijn er voor de tien zetels acht kandidaten, die dus alle acht automatisch zijn verkozen. en de kandidaten die er wel op staan dus automatisch gekozen zijn. Bij pedagogiek en onderwijskunde (POW) vinden trouwens ook geen verkiezingen plaats wegens een gebrek aan kandidaten. Ook POW-studenten worden daarom het komend jaar in de facultaire studentenraad van Maatschappij & Gedrag (MG) vertegenwoordigd door studenten van een andere opleiding.

 

Studenten hebben nog tweeënhalve dag om te stemmen. Het centraal stembureau zal hen vandaag of morgen een herinneringsmail sturen met de stemlink. De uitslag van de verkiezingen wordt bekend gemaakt op maandag 30 mei.

website loading