De UvA heeft één van de 49 studenten die beweren verkeerd te zijn voorgelicht over de hoogte van het collegegeld voor een tweede studie in het gelijk gesteld. Student natuur- & sterrenkunde Kim Pronk mag het studiejaar daarom afmaken voor 1700 euro in plaats van 11.000 euro.
Pronk volgt een tweede studie, heeft studievertraging opgelopen en zou daarom onder een
nieuw en strenger regime vallen. Maar net als veel andere studenten zegt ze nooit te zijn geïnformeerd over het hogere collegegeld. Inmiddels erkent de Centrale Studentenadministratie van de universiteit dat Pronk hiervan niet ‘expliciet’ op de hoogte is gesteld en daarom mag blijven studeren voor het lagere tarief.
Ongunstig
Met ingang van dit jaar geldt voor de tweede studie niet het wettelijke collegegeld, maar het hogere instellingscollegegeld. Dat bedrag kan oplopen tot ruim 10.000 euro. Voor een bepaalde groep studenten aan de UvA pakt die maatregel erg ongunstig uit. Zij zijn voor dit studiejaar begonnen aan een tweede bachelor of master, maar inmiddels uitgelopen. En dat betekent volgens de UvA dat de uitzonderingsregel die bestond niet meer geldt. De studenten hoefden het hogere bedrag niet te betalen, zolang ze hun studie op tijd zouden afronden.
Vanwege een zwangerschap liep Pronk vertraging op. In juni vorig jaar schreef ze zich in voor het huidige collegejaar, haar laatste studiejaar. ‘De administratie heeft me toen laten weten dat ik 1700 euro moest betalen,’ zei ze eerder tegen
Folia Magazine. ‘Op de website van de UvA heb ik ter controle zelfs de Collegegeld Wizard ingevuld. Daar kwam het bedrag van 1700 euro uit.’
Ten minste 49 hebben een hogere rekening gekregen, terwijl studieadviseurs hen eerder zouden hebben verzekerd dat ze konden blijven studeren voor lagere collegegeldtarief van 1700 euro. Studentenbond Asva noemde de wijze waarop de UvA met deze groep is omgegaan eerder ronduit onbeschoft. De bond dringt aan op een ‘generaal pardon’ bij het College van Bestuur en voorziet een groot deel van deze studenten van rechtshulp.
Per geval
Dat een van de studenten nu niet meer het hogere collegegeld hoeft te betalen, betekent volgens een woordvoerder van de UvA niet dat dit voor de hele groep zal gelden. ‘We zullen het per geval bekijken.’ De universiteit heeft in overleg met de Asva inmiddels een procedure opgestart om de getroffen studenten binnen een paar weken duidelijkheid te verschaffen.
Kim Pronk was donderdag 23 februari te gast in het radioprogramma Folia Live. Luister hieronder haar verhaal.