Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
De Universiteit van Amsterdam gaat het bsa niet afschaffen
actueel

De Universiteit van Amsterdam gaat het bsa niet afschaffen

Redactie Folia Redactie Folia,
11 May 2023 - 14:37

De UvA kiest er niet voor om het bindend studieadvies (bsa) helemaal af te schaffen. Dat stelt rector magnificus Peter-Paul Verbeek in een intern nieuwsbericht.

Nu minister Robbert Dijkgraaf heeft aangekondigd dat de norm voor eerstejaarsstudenten omlaag gaat naar maximaal 30 studiepunten, hebben instellingen de keus om óf deze lagere norm te hanteren of het bsa helemaal af te schaffen. De UvA gaat voor de eerste optie, blijkt uit de reactie van Verbeek. 
 
‘Studenten ervaren hoge werkdruk en stress,’ aldus Verbeek. ‘Dat baart ons zorgen. Juist daarom houden we vast aan het verlaagde bsa. Zo stimuleren we dat studenten zich vanaf het begin van hun studie inspannen. Want wie eenmaal achterloopt, kan niet verder met vervolgvakken. De studievertraging en stress lopen dan steeds verder op.’

De mentale gezondheid van studenten en jongeren is een van de redenen waarom Dijkgraaf de norm voor de eerstejaarsstudenten omlaag wil halen. ‘In het eerste jaar komt er veel op een student af, zoals op kamers gaan, wennen aan studie en studentenleven en op eigen benen staan.’ Dat levert volgens hem nogal wat druk op. En, ‘te veel druk werkt verlammend, kan leiden tot slechtere leerprestaties en vertroebelt zo het beeld of een student al dan niet geschikt is voor een opleiding.’

 

De universiteiten lieten eerder al weten niet blij te zijn met het verlagen van de norm. Het is een slecht plan, vond voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging UNL. Dankzij het bsa weten studenten sneller waar ze aan toe zijn, zeggen de universiteiten. Sterker nog, juist zwakkere studenten zouden gebaat zijn bij een hoge norm. Zij studeren namelijk naar de norm toe: ligt de lat hoger, dan springen ze hoger en daar hebben ze later in hun opleiding nog steeds profijt van.

 

De nieuwe bsa-norm gaat gelden vanaf september 2025. Maar voor het zover is, moet het wetsvoorstel eerst nog worden goedgekeurd. En vervolgens moeten de onderwijsinstellingen nog aan de slag om de veranderingen aan te passen.

 

 

website loading