Het Placemaking-onderwijs van het Instituut voor Interdisiplinaire Studies van de UvA heeft een Onderwijspremie van 1,2 miljoen euro gekregen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De premie is de hoogste onderscheiding voor het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs.
In het Placemaking-project werken studenten samen met lokale partijen om ruimtes op en rond UvA-campussen te verbeteren. Zo maakten studenten onder meer plannen om drugsafval in het Sarphatiplantsoen te verminderen en autonomie van kinderen in Amsterdam Zuidoost te bevorderen. Studenten dragen lessen over aan de lokale gemeenschap en nieuwe studententeams waardoor over de jaren heen een duurzaam netwerk van lokale partijen ontstaat.
Met het prijzengeld wil UvA-socioloog en Placemaking-coördinator Katusha Sol vooral meer vraagstukken in Amsterdam aanpakken. ‘Daarbij willen we investeren in samenwerking met studenten van het mbo en hbo. Zij brengen bijzondere vaardigheden mee: ze zijn technisch, ze kunnen dingen maken of ze hebben een creatieve invalshoek. Gecombineerd met de analytische en conceptuele vaardigheden van UvA-studenten is dat heel waardevol.’
Het ministerie kent jaarlijks Onderwijspremies toe van respectievelijk 1,2 miljoen euro (eerste plaats), 800.000 euro (tweede plaats) of 500.000 euro (derde plaats). De premies moeten docenten stimuleren aan onderwijsinnovatie en kennisdeling te doen en worden in drie categorieën toegewezen: mbo, hbo en wo. De tweede plaats in het wo ging naar een onderwijsprogramma van de Radboud Universiteit in Nijmegen dat studentenwelzijn moet verbeteren, de derde plaats naar praktisch onderwijs zonder dure labs aan de Universiteit Twente.