Hoe is het om te slapen in een gymzaal met honderden nieuwe UvA-studenten? Folia sprak vier ervaringsdeskundigen. ‘Tot zes uur ’s ochtends stromen er nog mensen binnen.’ Daarna gaan de eerste wekkers.
Een slaapplek vinden in Amsterdam of omgeving is net voor het begin van de studie zeker niet elke (internationale) student gegeven. Om UvA-studenten tijdens de Intreeweek toch een dak boven het hoofd te bieden, biedt de Intree-organisatie al jaren een alternatief, tegen een gereduceerd tarief.
Voor slechts 52 (early bird) of 62 euro (late bird) kunnen studenten zonder kamer of slaapplek een week lang overnachten in een van de gymzalen van het USC Sportcentrum, het zogeheten Universum-gebouw. Ontbijt incluis. ‘Met de mogelijkheden en middelen die we hebben willen we voor de USC-slapers een zo prettig mogelijke plek creëren,’ aldus de Intreeweek-organisatie.
Het is absoluut beter dan niets. Zoveel is zeker. Maar na een rondgang voor de deuren van het Universum-gebouw wordt iets anders op woensdagochtend ook pijnlijk duidelijk: een grote kans op slaaptekort zit eveneens bij de prijs inbegrepen.
Slaapmatjes opbergen en weer oppompen
De meesten hebben een korte nacht achter de rug, na een lange dag introductie-activiteiten. Neem Andu Zwanenburg (22, Engelse Taal en Cultuur), die in de regen op weg is naar de bus die vertrekt vanaf het Science Park. Tot nu toe vindt ze de slaapervaring in het USC ‘niet geweldig’. Ze heeft de eerste nacht prima geslapen, ‘maar vannacht was dramatisch’. Meerdere redenen liggen daaraan ten grondslag.
Omdat de gymzalen overdag weer in gebruik zijn voor sporters, moet vrijwel iedereen zijn slaapspullen ’s ochtends weer in de berging zetten. De dag erna moeten alle slaapmatjes dus weer opgepompt worden. Dat gebeurt ’s nachts, omdat de studenten pas na 23.00 het Universum-gebouw mogen betreden om te gaan slapen. ‘Dat ging er heel luidruchtig aan toe,’ zegt Andu.
Dat de lichten gisternacht pas rond 02:00 uur uitgingen, helpt ook niet bij het in slaap vallen, zegt aankomend UvA-student Louis de Vetter (18, wiskunde). De studenten weten niet wanneer de lichten precíes uitgaan, dus het is moeilijk je daarop in te stellen. ‘Het verschilt per nacht,’ zegt De Vetter. ‘Dat vind ik ook zo interessant: het is heel onregelmatig.’
Feestjes
Daarbovenop komt niet iedereen voor middernacht al hun slaapspullen uit de berging halen om onder meer hun matje op te pompen. Er staan ’s nachts veel feestjes op het programma van de Intreeweek en ook studentenverenigingen zetten hun deuren open om nieuwe leden binnen te halen. Via pendelbussen na de Intree-evenementen kunnen de studenten weer naar het USC Sportgebouw komen. De meesten kwamen pas ‘heel laat’ binnen, geeft Andu aan.
‘Ik hoorde dat er tot zes uur ‘s ochtends nog mensen binnen kwamen lopen,’ aldus De Vetter, die nu voornemens is een stukje hard te lopen. Dat laatste doet hij graag. Maandag wandelde hij – nog onbekend met de kaart van Amsterdam – vanuit Koninklijk Theater Carré terug naar het Science Park, zonder navigatie. Hij deed er naar eigen zeggen zo’n veertig minuten over.
Harde vloer
De Vetter heeft de voordelige eigenschap om diep te slapen, vertelt hij, waardoor hij ’s nachts niet iedereen heeft horen binnenkomen. Niettemin is hij een paar keer wakker geworden. Andu had (nog) minder geluk. Zij lag pal voor een luidruchtig groepje laatkomers in de slaapzaal. Dat heeft haar lange tijd wakker gehouden. ‘Andere binnenkomers waren overigens wel respectvoller en stiller gelukkig,’ nuanceert ze de situatie.
Ander veelgehoord kritiekpunt van de gesproken studenten: de harde sportvloer. De Amerikaanse Francesco (19, Political Science) is een ervaren kampeerder, maar zou het slapen in een gymzaal ‘allesbehalve aanbevelen’. ‘Het is zwaar om op de vloer te slapen. Mijn schouder doet erdoor pijn.’ Binnenkort slaapt hij een aantal weken noodgedwongen in een hostel, in de hoop vervolgens een kamer in (de omgeving van) Amsterdam te kunnen vinden. ‘Dat gaat een luxe worden,’ zegt hij, ‘na het slapen op een vloer.’
Gezamenlijke kleedkamerdouches
De ondergrond was voor Carlinde van de Kamer (18, psychobiologie) ook een van de meest belangrijke redenen om niet uit te kijken naar een nachtelijk verblijf in de gymzaal. Het lot lachte haar evenwel toe: ze kon vannacht bij een vriendin slapen. Dat verkoos ze direct boven een nachtje crashen in de gymzaal, zegt ze, ondanks dat ze daar al voor betaald heeft.
‘Het was veel comfortabeler, met een lekker bed.’ Ze heeft vanochtend ook nog even gedoucht, zodat ze vandaag geen gebruik hoeft te maken van de gezamenlijke kleedkamerdouches in het USC – zoals die ook in andere sportscholen te vinden zijn.
Maar nu moet ze er toch echt aan geloven. Ze staat voor het Universum-gebouw, bepakt met slaapspullen, klaar om naar binnen te stappen. ‘Het is wel gezelliger, denk ik. Maar ik heb geen zin om elke ochtend vroeg wakker te worden gemaakt. Om 09:00 uur moet je opstaan, en om 10:00 uur moeten je spullen uit de slaapzaal zijn. De meeste wekkers gaan echter al eerder.’