Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Medezeggenschap UvA nog steeds niet akkoord met conceptbegroting 2024
Foto: Michael Sivolap
actueel

Medezeggenschap UvA nog steeds niet akkoord met conceptbegroting 2024

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
15 February 2024 - 07:15

De gezamenlijke vergadering van de centrale studentenraad (CSR) en de centrale ondernemingsraad (COR) heeft in een brief aan het College van Bestuur vier ‘breekpunten’ geformuleerd die opgelost zouden moeten worden voordat de medezeggenschap akkoord gaat met de conceptbegroting 2024 van de UvA.

In de onderhandelingen met het College van Bestuur (CvB) over de Begroting 2024 heeft de gezamenlijke vergadering (gv) van CSR en COR vier breekpunten geformuleerd waar een oplossing voor moet komen voordat er groen licht kan worden gegeven voor de financiële plannen van de UvA voor het inmiddels zes weken oude jaar. De breekpunten waar het om gaat zijn kwesties rond studentenbetrokkenheid, het profileringsfonds, menstruatieproducten en studieadviseurs. De gv wil op deze punten met andere woorden instemmingsrecht hebben.

 

Crea

Om met studentenbetrokkenheid te beginnen: daar moet flink wat geld bij. Hoeveel geld er in totaal bij zou moeten is niet voor alle begrotingsposten duidelijk, maar Crea bijvoorbeeld, dat al jaren gebukt gaat onder gelijkblijvende subsidies en stijgende kosten, zou er 8 ton bij moeten krijgen. De afgelopen jaren kreeg het cultuurcentrum van de UvA jaarlijks een subsidie van rond de 1,5 miljoen, inclusief een subsidie van 75.000 euro van de HvA. Veel te weinig, naar mening van de gv. Ook de Asva Studentenvakbond en studentenmeldpunt All Ears moeten er geld bij krijgen, maar hoeveel vermeldt de brief niet. Wel vermeld is een noodzakelijk geacht extra bedrag van tien mille per jaar voor de facultaire studentenraden en de studentenraad van het AUC.

 

Menstruatieproducten

De gv heeft als tweede breekpunt een zogenoemde ‘inclusiviteit’-regel in de begroting vastgesteld om een centrale financiering voor gratis menstruatieproducten op alle UvA-campussen mogelijk te maken. De intentie om dat te doen is er volgens de gv wel, ‘maar Facility Services (FS) verzuimt de informatie te verstrekken over de status van het organiseren van een distributie in lijn met deze intentie’. De gv vindt het verstrekken van menstruatieproducten ‘een algemene gezondheidskwestie’ die haar instemming zou vereisen.

Crea gaat al jaren gebukt onder een gelijkblijvende subsidie, maar zou er eigenlijk acht ton bij moeten krijgen

Profileringsfonds

Breekpunt drie gaat over het zogenoemde Profileringsfonds. Dit is binnen het hele hoger onderwijs een fonds dat is bedoeld voor studenten die wegens bijzondere omstandigheden (bijvoorbeeld ziekte of een bestuurslidmaatschap) vertraging hebben opgelopen of naar verwachting op zullen lopen. De gv wil dat de UvA bijdragen uit dit fonds verhoogt met 50 procent voor het basisbedrag van 300 euro en alle toeslagen, met terugwerkende kracht vanaf september 2023.

 

Als vierde en laatste breekpunt meent de gv dat er meer studieadviseurs moeten worden aangesteld, waar dus ook meer geld mee is gemoeid. Studenten moeten te lang wachten voor ze geholpen kunnen worden, meent de gv, ‘en dat komt het studiesucces van de studenten niet ten goede’.

 

Advies

Het UvA-bestuur zou deze week reageren op de brief van de gv. Die reactie is inmiddels door de gv ontvangen, maar is tamelijk teleurstellend: de vier breekpunten zijn door het bestuur welwillend overgenomen als ‘advies’ en niet meer dan dat want, zo is de redenering van het bestuur, instemming is eerder al gegeven op de hoofdlijnen van de begroting en dus zijn er alleen adviesrechten overgebleven. Het College van Bestuur zal (dus) de breekpunten als adviespunten behandelen. De gv krijgt geen instemmingsrecht.

 

Komende vrijdag 16 februari zal de financiële commissie van de gv het antwoord aan het CvB voorbereiden. Of er nog iets aan te doen is, is de vraag: bijna twee maanden geleden had de begroting al in kannen en kruiken moeten zijn, maar uitloop van advies- en instemmingsrondes hebben er toe geleid dat de zaak nog steeds niet definitief rond is.

website loading