Al zo’n dertig jaar is Twan Huys, presentator van College Tour en Buitenhof, werkzaam in de journalistiek. Bij Room for Discussion kijkt hij terug én vooruit. ‘Al vijftien jaar vragen we Geert Wilders tevergeefs voor College Tour.’
‘The king of the interviews.’ Zo kondigt Room for Discussion (RfD) woensdagmiddag Twan Huys jubelend aan, de ervaren presentator van College Tour en Buitenhof. Waar normaliter Huys de vragen stelt, is hij woensdagmiddag zelf de bevraagde. Maar ook die jas zit hem ogenschijnlijk als gegoten. Hij is zichtbaar op z’n gemak op de Chesterfield bank van RfD, praat makkelijk, is niet bang om gemaakte fouten te erkennen.
Neem die keer dat hij de Dalai Lama interviewde voor College Tour. Nou ja, ‘interviewen’ is hier iets te veel van het goede… Het was eigenlijk meer luisteren naar een monoloog, vertelt Huys. Zíjn vragen of die van studenten in de zaal ervaarde de Dalai Lama eerder als onderbrekingen dan als blijk van interesse. ‘Ik respecteerde hem te veel,’ erkent Huys nu. Een doodzonde voor journalisten. Mensen die je interviewt op een voetstuk plaatsen. Nooit doen, zegt Huys.
Koppige man
Al is de fout soms snel gemaakt, weet hij ook. Bij zijn interviewaanvraag voor de Dalai Lama, kreeg hij te horen dat hij wel moest begrijpen dat hij niet zó maar met iemand ging praten, maar met niemand minder dan ‘his holiness himself’. ‘Terwijl het in feite ook gewoon een oude, koppige man is. Zoals zovelen,’ deelt Huys mede.
Voordat hij op de Nederlandse televisie sprak met de Dalai Lama of de Pakistaanse vredesactiviste Malala Yousafzai – ‘zo jong, maar een van de meest wijze en eloquente mensen die ik ooit gesproken heb’ – deed hij onder meer verslag van de oorlog in Bosnië. ‘Toen ik daar aankwam had ik geen idee hoe risicovol en gevaarlijk het daar zou zijn. Het was angstaanjagend.’
Toch zou hij het geenszins hebben willen missen. ‘Het leven kan saai zijn,’ vindt Huys. Hij licht toe: ‘Ik weet al precies wat ik vanochtend of vorige week gedaan heb.’ Dan liever anderen interviewen, of zichzelf in situaties plaatsen die spannend zijn, zoals destijds in Bosnië.
Geert Wilders noemde hem ‘PVV-hater’
Na deze ontboezemingen helt het gesprek opvallend vaak over naar mensen die de ‘koning van de interviews’ Twan Huys juist niet, of nóg niet, geïnterviewd heeft in z’n lange, journalistieke carrière. Hij somt er een aantal op. ‘Joe Biden, de Paus, Vladimir Poetin, Geert Wilders – ‘én, hoe heet ze ook alweer…’ – Taylor Swift.’ Allemaal zou hij ze nog wel willen interviewen, bij sommigen staat-ie wat langer stil.
Wilders bijvoorbeeld, die zich momenteel in Den Haag in een uiterst moeizaam formatieproces bevindt. Al vijftien jaar proberen Huys en zijn redactie onophoudelijk de PVV-leider zover te krijgen om naar College Tour te komen, telkens zonder resultaat. Ook tijdens het politieke debat van het programma in aanloop naar de afgelopen Kamerverkiezingen ontbrak Wilders, waarna hij twitterde (nu X) dat ‘PVV-hater Huys’ hem weigerde uit te nodigen. De moeite nemen om daarop te reageren? Huys zag het maar als een geweldige ankeiler voor zijn debat.
Dan Poetin. De president van Rusland was onlangs te zien in een interview met de Amerikaanse ex-Fox News presentator Tucker Carlson. ‘Fascinerend,’ vindt Huys. ‘Niets over Marioepol.’ Zou hij het beter hebben gedaan, vraagt een van de twee interviewers van Room for Discussion enigszins sarcastisch. ‘Ja, ik vraag me echt af welk contract Carlson heeft moeten tekenen.’
Trouwen met Mark Rutte
Mark Rutte heeft Huys daarentegen wél gesproken, voor het eerst dertien jaar geleden bij College Tour. De demissionair premier die naar verluidt op het punt staat NAVO-chef te worden, heeft daar echter geen goede herinneringen aan. Steen des aanstoots bleek de vraag van een mannelijke student die vroeg of de toenmalige premier met hem wilde trouwen.
Kort daarvoor had een vrouwelijke studente hetzelfde gevraagd. Beide keren was het antwoord van de premier ‘nee’ geweest. ‘Onacceptabel vond Rutte die gang van zaken,’ blikt Huys terug. Hij dacht zelfs dat het in scène was gezet. Volgens Huys beslist niet het geval.
Nadien is de VVD’er nauwelijks meer aangeschoven bij Huys in Buitenhof – opvallend voor een premier, stelt Huys. Toeval of gekoesterde wrok? Zou allebei kunnen, lacht Huys.