Twaalf studenten en twaalf medewerkers voorkomen elk jaar weer dat het bestuur van de HvA kan doen en laten wat het wil: de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR). De verkiezingen lopen tot 14 april. Deel 1 van een kleine serie: een opmerkelijke deelnemer.
Iedere keer weer telt de vergaderzaal drie lege stoelen. Drie maanden lang zitten de actieve leden zich te verbijten. De studenten die de lege stoelen horen te bemannen hebben als CMR-lid nog geen vergadering bijgewoond, terwijl daar wel een vergoeding tegenover staat. Begin december slaat de raad terug: de studenten worden uit hun functie
ontheven. Inmiddels is het april en is één van de leden, Nabil Kania, opnieuw verkiesbaar.
‘Een schande voor de medezeggenschap,’ zegt vicevoorzitter en student informatica Lex Sietses. ‘Nabil zegt dat hij geen tijd had op de dinsdagen. Maar ik heb hem geen moment gezien op trainingen, raadsvergaderingen en commissievergaderingen. In drie maanden tijd had hij maar één keer een vergadering hoeven bijwonen om te voorkomen dat hij uit de raad zou worden gezet, dat zegt toch genoeg? Ik hoop dat de democratie dit afrekent. En zo niet, dan hoop ik dat hij zijn leven betert.’
Afwezigheid
Volgens Kania zelf, student international business and management studies (ibms) van het Domein Economie & Management, ligt het allemaal een stuk genuanceerder: ‘Ik was vorig jaar niet aanwezig omdat ik “verplichte aanwezigheid vakken” had op school en ik kreeg hier geen vrijstelling voor. Normaal gesproken hoor ik dan hetzelfde vak op een andere dag te krijgen, maar dit wilde de opleidingsmanager niet regelen. Ik heb me om altijd dezelfde reden opgegeven. Namelijk dat ik de kwaliteit en ervaring van het onderwijs op de HvA wil verbeteren.’
Sietses vindt het nog steeds kiezersbedrog. Kania kwam vorig jaar met 211 stemmen in de raad. Bovendien, zegt de vicevoorzitter, is een opleiding verplicht CMR-leden vrij te roosteren voor de vergaderingen. Volgens Kania is dat goed te verklaren: ‘In de Domeinraad Economie & Management was ik ook het eerste semester niet aanwezig, maar zij wisten van het probleem en hebben geholpen.’ Via die raad werd wél een officiële vrijstelling aangevraagd bij het College van Bestuur van de HvA.
Vergoeding
Op de vraag of Kania het geld voor zijn werk als CMR-lid, enkele honderden euro’s, heeft opgestreken gaat de student niet in. ‘Volgens mij bestaat er geen discussie over vergoedingen die leden krijgen voor het werk dat zij verlenen. Een discussie lijkt me ook niet erg belangrijk.’ De student wijst erop dat het belangijker is om de kwaliteit van opleidingen in de gaten te houden die gaan verdwijnen, zoals de opleiding international management binnen het Domein Economie & Management.
Hoe het ook zij, het is volgens CMR-voorzitter Astrid de Jager al jaren een vervelend probleem: studenten die gekozen worden, maar niet meedoen in de medezeggenschapsraad terwijl ze daar wel betaald voor krijgen. De Jager: ‘Inmiddels zijn we over aan het nadenken om de manier waarop studenten betaald krijgen te veranderen. Je zou je kunnen voorstellen dat je per vergadering wordt betaald.’ Een voorstel hierover zal de raad de komende weken uitwerken.
De CMR is het orgaan dat de macht op de hogeschool controleert. De leden behartigen de belangen van studenten en medewerkers. Tot 14 april kan gestemd worden op kiesmr.hva.nl.