Bij de driejaarlijkse verkiezingen voor de facultaire ondernemingsraden van de UvA, die in de eerste week van april werden gehouden, is er flink gestemd: gemeten over de hele UvA was de opkomst boven de vijftig procent. Bij de economiefaculteit was de opkomst zelfs boven de zestig procent.
De officiële uitslag van de (elektronische) verkiezingen is gistermiddag in het Maagdenhuis bekend gemaakt door collegevoorzitter Louise Gunning. Daar bleek ook de opkomst bij de verkiezingen 51,2 procent. Daarbij moet aangetekend worden dat er op de juridische faculteit (FdR) en op de bètafaculteit (FNWI) niet is gestemd omdat daar onvoldoende kandidaten waren voor het aantal te vergeven plaatsen, waardoor de kandidaten aan die faculteiten automatisch worden benoemd. Het aantal stemgerechtigde medewerkers aan die beide faculteiten is niet meegeteld bij de berekening van de opkomst. Was dit wel het geval geweest dan was de opkomst uitgekomen op 37,6 procent. Dit percentage is in lijn met het percentage van voorgaande jaren.
FEB 62,7 procent
Op de faculteiten waar wel is gestemd (FEB, FGw, FMG en Acta) en bij de gemeenschappelijke diensten (facilitaire diensten, informatiseringscentrum, bestuursstaf et cetera) is de opkomst goed te noemen. De hoogste opkomst had de economiefaculteit met 62,7 procent. Ook de gemeenschappelijke diensten scoorden boven de zestig procent. Op de geneeskundefaculteit (AMC) is niet gestemd; daar hebben de ondernemingsraadverkiezingen een ander tijdsverloop.
Op de hele UvA zijn er 4085 stemgerechtigde medewerkers. Daarvan hebben er 2093 hun stem uitgebracht. UvA-breed kreeg ontwikkelingspsycholoog
Ingmar Visser (Abvakabo) het meest aantal stemmen: 121. Op de tweede plaats kwam
Roos Numan (Abvakabo) met 66 stemmen.
Studentenraadsverkiezingen
Er werd dit jaar gestemd met een nieuwe stemapplicatie die is ontwikkeld door het Donald Smits Centrum voor Informatietechnologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Jacqueline Groot Antink, secretaris van het stembureau, is daar dik tevreden over. ‘Dit systeem heeft heel goed gewerkt. We hebben de stemmen ook handmatig geteld en dat resulteerde in dezelfde uitkomst als de elektronische telling. We gaan met dit systeem door en gebruiken het straks ook voor de studentenraadsverkiezingen.’ Die worden gehouden in de week van 7 mei.
Nu de decentrale ondernemingsraden zijn gekozen kan ook de verkiezing van de centrale ondernemingsraad (COR) worden voorbereid. De COR bestaat uit zestien leden: twee van elk der zeven faculteiten en twee van de gemeenschappelijke diensten. Elk van de in totaal dus acht decentrale ondernemingsraden wijst een van zijn leden aan om zitting te nemen in de COR. Dit leidt tot acht COR-leden. De andere acht leden worden gekozen tijdens een nieuwe verkiezing waarbij alle kersverse ondernemingsraadsleden stemrecht hebben en kunnen stemmen op een van de verkozen leden. De COR-verkiezing zal waarschijnlijk begin juni worden gehouden.