De kwaliteit van het deeltijdonderwijs zal een flinke deuk oplopen omdat staatssecretaris Halbe Zijlstra de financiering van de opleidingen op de schop wil nemen.
Dat hebben de belangrijkste onderwijs- en studentenbonden deze week laten weten in een gezamenlijke
verklaring. In de verklaring schrijven onder meer onderwijsvakbond AOb, HBO-raad, CNV onderwijs en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dat de plannen ‘ondoordacht’ zijn en een bedreiging vormen voor de kwaliteit van het onderwijs.
Zijlstra verandert de manier waarop het deeltijdonderwijs wordt
gefinancierd. Het geld voor de opleiding gaat in het vervolg niet naar de hogeschool of universiteit, maar naar de deeltijdstudent zelf. Met de beurs kunnen deeltijdstudenten zich zelf inschrijven bij een instelling. Alleen studenten die deeltijdopleidingen volgen met een door de overheid aangewezen ‘bijzonder maatschappelijk en economisch belang’ komen in aanmerking voor de speciale beurs die op zijn vroegst pas in 2017 wordt ingevoerd
Volgens de onderwijs- en studentenbonden breekt de staatssecretaris daarmee met het recht dat elke Nederlander één door de overheid bekostigde hogere opleiding mag volgen. ‘Wie door werk of gezin niet voltijd kan studeren, kan uitsluitend een deeltijdbeurs krijgen voor studies die de overheid belangrijk vindt.’ Verder vrezen de bonden dat het plan leidt tot minder gediplomeerden, omdat deeltijdstudenten voortaan een deel van een opleiding mogen volgen zonder af te studeren.
Momenteel volgen 66.000 mensen een deeltijdopleiding op hbo-niveau en 11.000 op universitair niveau. De HvA biedt momenteel vijftig deeltijdopleidingen aan voor ruim vijfduizend studenten. Op de UvA studeren ruim tweeduizend studenten in deeltijd. De plannen moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer.
Lees vandaag ook het artikel 'Einde der deeltijden' in Folia Magazine. In het stuk wordt uitgebreid ingegaan op de vraag wat de plannen voor gevolgen hebben voor de HvA en UvA. Folia Magazine is online te lezen en te verkrijgen in de bakken op HvA en UvA.