De val van het kabinet-Rutte heeft geen gevolgen voor de afspraken die hogescholen en universiteiten moeten afsluiten met staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs.
Dat heeft een woordvoerder van Zijlstra laten weten. Een deel van de bekostiging van hogescholen en universiteiten wordt afhankelijk gemaakt van deze afspraken. Als deze afspraken niet nagekomen worden, dan krijgen de onderwijsinstellingen minder geld. Begin volgende maand moeten de hogescholen en universiteiten hun plannen hebben ingediend.
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb)
verklaarde eerder deze week dat de dekking voor de prestatieafspraken op losse schroeven zou staan. Volgens de bond worden de prestatieafspraken financieel gedekt met de opbrengsten uit de invoering van een sociaal leenstelsel. En de wet die dat mogelijk kan maken wordt voorlopig niet meer besproken in de Tweede Kamer.
Maar volgens de woordvoerder van Zijlstra worden de prestatieafspraken niet betaald uit het sociale leenstelsel. ‘Het grootste deel van het geld voor de prestatieafspraken komt uit de langstudeermaatregel en die is op 1 september 2011 al ingegaan.’ Daar voegt hij aan toe dat de invoering van een sociaal leenstelsel bovendien pas vanaf 2015 geld op zou leveren. De prestatieafspraken moeten dit jaar al ingaan.
De LSVb roept de Tweede Kamer op om een groot aantal maatregelen die nog moeten worden ingevoerd in het hoger onderwijs
controversieel te verklaren. Het betekent dat nieuwe initiatieven overgelaten moeten worden aan een nieuw kabinet. In de aanloop naar nieuwe verkiezingen geldt de ongeschreven regel dat het demissionaire kabinet zich probeert te beperken tot lopende of spoedeisende zaken.
De bond vindt niet alleen dat dit voor de prestatieafspraken geldt, maar bijvoorbeeld ook voor het inkorten van het OV-reisrecht met twee jaar én de langstudeerdersboete. ‘Er is een groot aantal maatregelen aangekondigd die nu niet meer op een meerderheid kunnen rekenen en daarmee dus "controversieel” zijn geworden.’
De Tweede Kamer zal na het meireces bepalen welke maatregelen voor het hoger onderwijs controversieel worden verklaard.