Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Basisbeurs voor masterstudenten voorlopig behouden

Jeff Pinkster Jeff Pinkster,
25 May 2012 - 11:03
Betreft
Deel op
De studiefinanciering voor studenten die een master volgen wordt voorlopig niet afgeschaft en vervangen door een sociaal leenstelsel. Dat staat in het definitieve Lenteakkoord, waarover de Volkskrant beschikt.

Het besluit of masterstudenten in  moeten gaan lenen wordt overgelaten aan het volgende kabinet.  Dan zal ook een besluit worden genomen over het verlengen van de aflostermijn van vijftien naar twintig jaar. In het akkoord is wel opgenomen dat het recht op gratis reizen wordt afgeschaft voor studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen.

Het gevallen kabinet-Rutte wilde de reguliere basisbeurs afschaffen en vanaf 1 september vervangen door een sociaal leenstelsel. Studenten zouden in dat geval de lening moeten terugbetalen na het behalen van het diploma. Thuiswonenden masterstudenten zouden door invoering van het stelsel jaarlijks te maken krijgen met 1200 euro aan extra kosten, voor uitwonende studenten liep dat bedrag op tot 3200 euro. In plaats van vijftien jaar zou deze groep twintig jaar de tijd krijgen om de schuld af te betalen.

Het recht op gratis reizen met het openbaar vervoer wordt met twee jaar ingekort, zoals het kabinet eerder dit jaar al heeft voorgesteld. Dat betekent dat studenten in het vervolg alleen nog maar tijdens hun bachelor- en masterstudie gratis mogen reizen, zolang ze geen vertraging oplopen, met daarbovenop één extra jaar. Dat is op het moment nog drie jaar.

Pascal ten Have, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), noemt het goed nieuws dat het sociaal leenstelsel voorlopig van de baan is, maar is minder te spreken over het inkorten van het ov-reisrecht. ‘Het is een kleine bezuiniging van tien miljoen euro, met onevenredig harde gevolgen voor studenten. Als je nu vertraging hebt opgelopen door ziekte of een bestuursjaar dan ben je flink de dupe. Vooral omdat het laatste jaar vaak gebruikt wordt voor stages en het volgen van vakken in een andere stad.’

Het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de Christenunie vorige maand afsloten lag grotendeels al op het straat. Specifieke details waren nog niet bekend. Officieel zou het akkoord vrijdagmiddag pas worden gepresenteerd.
lees meer
website loading