Studenten van de Hogeschool van Amsterdam zijn over het algemeen te spreken over hun opleiding, docenten en studieomgeving, maar hebben minder op met de studiefaciliteiten en de gebouwen waarin ze studeren.
Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2012 die donderdag is gepubliceerd. Studenten geven hun opleiding gemiddeld een 7. Twee jaar geleden, toen de HvA voor het laatst deelnam aan de enquête, was dat nog een 6,8. Afgezet tegen de andere hogescholen in de Randstad doet de HvA het betrekkelijk goed. Zowel Hogeschool Inholland, als de Haagse Hogeschool en de Hogeschool Utrecht scoren een 6,8. De Hogeschool Rotterdam scoort eveneens een 7.
‘Over de hele breedte van het onderzoek gezien komen wij als beste Randstedelijke hogeschool uit de bus,’ zegt rector Jet Bussemaker. ‘In de prestatieafspraken die wij onlangs hebben afgesloten met het Rijk is dat ook onze benchmark: goed scoren ten opzichte van deze hogescholen.’ De rector erkent dat er nog flink wat werk verzet zal moeten worden. ‘Dat we organisatorisch minder goed scoren herken ik. Ik vind het bijvoorbeeld buitengewoon irritant dat roosterwijzigingen niet snel genoeg bekend worden gemaakt.’
Het zijn punten die volgens de rector redelijk makkelijk op te lossen zijn. ‘Als je het hebt over beschikbare studieplekken: ontwikkel een app waarop je studenten kunt laten zien of er plaatsten beschikbaar zijn. Mijn indruk is dat die er altijd wel zijn op de HvA.’ Serieuzere punten zijn er ook. ‘Toetsen worden niet tijdig beoordeeld. Dat moeten docenten zich aantrekken, we moeten elkaar erop kunnen aanspreken. Vanuit de opleidingen zal ook beter op klachten gereageerd moeten worden. Dat is een cultuuromslag, die tijd gaat kosten.’
Durven meten
Afgelopen jaar maakte de HvA gebruik van een eigen enquête omdat de NSE bepaalde onderzoeksgegevens niet beschikbaar zou stellen. Volgens Bussemaker doet de HvA nu toch weer mee omdat de school zich wil ‘durven meten’ met anderen. De enquête werd dit jaar ingevuld door in totaal ruim tweehonderdduizend studenten, waarvan ruim tienduizend van de HvA. De Hogeschool voor Pedagogisch en Sociaal-Agogisch Onderwijs Groningen kwam met een 8,4 als beste uit de bus. De UvA scoorde dit jaar een 7,4.